Hjälp med viddstorlek för breda fötter

Hem Forum Diskussioner – Skor Hjälp med viddstorlek för breda fötter

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #31499

  Har köpt på mig ett gäng skor utan att förstå förrän nu att jag har breda fötter och allt sitter alldeles för tajt.
  Vad har ni för tips på skor för breda fötter? Omkretsen på min största fot är 255mm och 260mm lång. Tyvärr är vänstra foten mindre men det går väl att fixa om det bara är bra på högern.
  Har ett par r.m. williams garder i 7.5H och dessa sitter bra annars tycker jag det mesta sitter tajt och har inte så bra koll på vad som finns mer. Antar att detta är ganska breda fötter?
  Tacksam om någon har lite mer erfarenhet än mig och har bra tips

  #31509
  AndersK
  Deltagare

  Hej,
  dina fötter är nog lite breda. Jag har själv breda fötter och högt insteg (klumpfot?), jag tycker insteget är ett större problem än bredden på foten. Får man på sig skon brukar bredden gå ut sig, insteg är värre då snörningen kan se lite crazy ut.
  7,5H är ju en wide RM Williams, du kan se deras måttguide här http://www.rmwilliams.com.au/buyer-s-guide%3A-men-s-boots/mens_boots_buyers_guide.html?lang=en_AU med dina mått så är du wide enligt deras spec, men oroa dig inte det finns dom som är ännu bredare (jag är typ 255/255)
  Jag har kommit fram till att man får helt enkelt hitta märken/läster som är lämpade för sin fot. Själv behöver jag wide i de flesta crockett & jones (F) samt RM Williams (H) men har exempelvis Loake, Carlos Santos och Yanko i standardvidd i vissa läster/modeller (där andra läster/modeller inte funkar alls).
  Bara testa sig fram, någon skomakare kan säkert trycka ut skorna du redan köpt lite grann men det där kan jag inget om…
  /A

  #31512
  Patrik M
  Deltagare

  Testa gärna lästen 026 från Loake. Förslagvis i 7G eller 7,5G.

  #31513
  Nicholas
  Deltagare

  Kristoffer,

  Såg att du annonserade ett gäng sparsamt använda skor, beklagar finansiell förlust men gratulerar till vunnen insikt. Med största sannolikhet något du klarat dig väl utan, är dock övertygad över att en del läropengar är ofrånkomliga i sammanhanget då du behöver göra erfarenheten för vetskapen. En klen, om nu någon överhuvudtaget, tröst är att jag kan relatera väl till vad du beskriver. Har själv bredare fötter – ej av värsta natur, dock bredare än det genomsnitt RTW-skor tillverkas fungera för – vilket ytterligare försvåras av Hallux valgus. Har själv köpt skor senaste 10 månaderna som att det inte finns någon morgondag, endast för att fortlöpande konstaterat problem med vidd och volym.

  En lösning kan vara försiktig utlästning via en skomakare. Kanske inte helt optimalt ur skornas vidkommande, dock bättre för dina arma fötters välmående. Finna för dina fötter lämpliga läster (exempelvis Enzo Bonafé 804, Alfred Sargent 724 och 109, Carmina Rain, Carlos Santos 234 etcetera) eller gå upp i vidd när dessa möjligheter tillåts. Att kompensera upp i halvstorlekar kan fungera, men inte helt sällan generera problem över insteg, åtminstone på en del läster. Jag befinner mig typ mellan storlekar rätt ofta på bredare läster som Captial och Rain då snörningen obönhörligen sluter sig när jag får upp i storlek för att kopensera för vidd. Fungerar bättre när jag går på läster med något mindre volym dock.

  Kanske överväga modifierade läster via tillverkare. Exempel på detta kan vara Antonio Meccariello som tillhandahåller tjänsten till hyggligt överkomligt pris genom att du väljer en testsko som modifieras efter användning, och över tid erbjuder breda MTO-möjligheter. Något beroende på vart på fötterna din bredd blir bekymmer (för mig främst tåbox och då aggressivt avsmalnade läster) men du skall nog hålla dig långt borta från läster som Carminas Simpson och Meccariello Softsquare. Vara lite försiktig vid val av loafer-läster. Vass U och möjligtvis Crockett&Jones 348 behöver du nog gå upp i vidd.

  Vänligen
  Nicholas

  #31514

  Tack för alla svar, ska säga att jag är ganska mesig och gillar inte när det är tajt och har märkt att som ni säger att breda läster i 7.5 är att rekommendera. Har ett par skor kvar så det känns helt okej är mer glad för dom istället när jag känner att dom sitter mycket bättre. Trickers stow i 7.5 och alden indy boot i us8 tex sitter också jättebra. Har tänkt prova cj 335 och 365 i 7.5 och carmina rain i 7.5 och hoppas dom sitter bra. Är mer för kängor som är mycket lättare när det blir lite stort men har ett par vass kvar i 7.5 som inte var så svårt att få bra efter justering hos skomakare.
  Är väldigt kul när man får till det efter många felköp.

  Vad tor ni om CJ 325 lästen? Funder på ett par chepstow i uk8 eftersom uk7 satt rejält tajt. Kommer det bli för stora problem i övrigt tro? Ska jag försöka med 7.5 och lästa ut istället?
  Har normal högt insteg så vitt jag vet har dock haft fel förr på vad jag tror jag har.
  Tack igen för alla svar.

  #31515
  Nicholas
  Deltagare

  Kristoffer,

  Kikade just igenom din annonsering och såg att det var skor just från Alfred Sargent (läst 724 har rätt bra volym dock), Vass, C&J samt Carmina vilket kanske gör en del av vad jag skrev tidigare inaktuellt. Du tycks glädjande nog vara vid gott mod trots att du säljer av fina skor. Såg även att en av lästerna var på Vass Peter, vilket får mig att fundera om du generellt skattar din storlek något lägre än vad den faktiskt är. En fotvidd som enskilt värde och ju i sig inte något problem, utan blir det först i relation till tillämpad längd, lästutformning och slutligen volym i förhållande till din fot. Samma gäller givet ett längdmått allena. Jag har själv varit fullt och fast övertygad under en livstid att min utgångsstorlek är EU 42, varken mer eller mindre. Och faktum är att denna definierats av syn på längdmått, hur jag föreställer mig att tårna ligger i förhållande till tåbox samt att undvika hälglapp. Insteg och bredd har jag nog inte reflekterat alls över även om dessa naturligtvis har påverkat nämnda upplevelser av passform. I sanning är jag nog snarare 42,5-43 men det har jag börjat inse sista halvåret.

  Sluter sig en snörningen hela vägen i regel när du går upp till 7,5 i storlekt på oxfords? Jag är verkligen ingen expert, vilket om inte annat visar sig genom mina misstag, men jag tror att ett avgörande längdmått är från hälen till fotens bredaste punkt. Omkrets över vamp och insteg.

  Lästerna du nämner i senaste inlägget har jag ingen koll på, men jag tror absolut säkraste kortet är att kika på modeller som erbjuder att välja vidd (Vass har väl det på samtliga mto-modeller?). För mig fungerar utläsning minst dåligt vid vissa tillfällen, men det är kanske något suboptimal lösning om alternativ som extravidd finns. Oaktat privatekonomi tenderar det ju att bli kostsamt att köpa dyrt och sälja till förlust över tid så personligen hade jag nog satsat på skor utprovade i fysisk butik, alternativt ser över tillämpade returvillkor och endast testar på matta i hemmet. Faktum är väl dock att det kan gå fel trots detta (min skomakare är just i färd med att gå loss på ett par Vass i U-läst, inköpta i deras brandstore i Budapest som jag efter att burit en kväll insåg att de inte fungerade) då det vid tillfällen behövs en del tid med skorna på fötterna för att faktiskt få facit.

  Carminas Soller och Detroit kan vara av intresse för dig, i synnerhet för chukka, högre boots och grövre derbymodeller. Loake Tower (endast till Export grade-linjen) är nog den RTW-läst som passar mina fötter bäst. Och som sagt, överväga modifierade läster. Tror att det alternativet över tid kan vara mest skonsamt för ekonomi och fötter.

  Vänligen
  Nicholas

  #31564

  Tack igen för alla tips, oxfords är jag inte jättesugen på att köpa på ett tag och har inte provat några i 7.5 så det kan bli svårt. Hälen tycker jag också blir knepig speciellt på min mindre fot. Håller helt med om att hälen till fotens bredaste punkt. Omkrets över vamp och insteg är viktigast. Just lågskor blir ofta svårt med vänsterfoten som ofta glappar i hälen och blir för bred så dom flesta lågskor måste in och justeras. Min budget är ganska låg skulle jag säga köper billigt och håller tummarna och lär mig allt eftersom vilka läster som går och i vilken stl.
  Tycker däremot att det är ganska kul att leta billigt och sen se hur dom sitter, blir mer chansartat vilket jag gillar blir mer spännande då.

  Tack igen för hjälpen

  #31583
  T. Andersson
  Deltagare

  Gå först till en riktig skomakare och ha en riktig skoprovning. Ett vanligt nybörjarmisstag är att många som tror sig ha breda fötter då de egentligen har fel storlek (för små) på skorna.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Stäng
Hoppa till verktygsfältet