Recension - Blazing Wonder punched cap toe balmoral oxford

Blazing Wonders, BW Shoes, erbjuder utsökta handgjorda skor till en imponerande prislapp, från cirka 5 300 kr, där ambitionen är att erbjuda skor som ser ut som mycket dyrare bespoke skor till en större kundgrupp. Här är en djupgående recension av ett par från dem.

 

FACTS:

Märke: Blazing Wonders Shoes
Modell: MTM Punched cap toe balmoral oxfords
Läder: Charles F. Stead Janus reverse calf suede
Färg: Mörkbrun
Läst: Klassisk rund tå
Storlek UK11 (modifierad)
Sulor: Läder med gummislitsula och tåhjärn
Pris: ~6 400 kr (vanlig MTO börjar på 5 300 kr. Dessa är recensionsex från BW Shoes)

Skorna som ska recenseras

Skorna som ska recenseras.

 

Tillverkaren

Blazing Wonders Shoes, eller BW Shoes, är det egna varumärket från Jiazhuo Shoes Factory i Shanghai. Det startades redan för tio år sedan 2012, drivs av Helen Wu och är helt specialiserat på handrandsydda herrskor. I dag sysselsätter fabriken cirka 15 personer och producerar ungefär 300 par i månaden. Trots att det har funnits i ett antal år är det ett märke som först nyligen börjat bli känt bland folk. Detta eftersom de huvudsakligen har varit en OEM-tillverkare, och det finns flera ganska välkända märken som tillverkas här, även om jag inte kan avslöja några av dem här. Men om du har varit intresserad av handrandsydda kinesiska dressade skor och hållit ett öga på saker och ting på det området under de senaste åren har du garanterat stött på några av dem.

Black wholecuts from BW Shoes.

Svarta wholecuts from BW Shoes.

Utvecklingen av högklassiga randsydda skor i Kina är ganska intressant, där mycket har hänt det senaste decenniet eller så. Kina har gått ifrån att vara ett lågprisproduktionsland för skor, denna produktion har flyttats till andra asiatiska länder där arbetskraften är billigare. Detta har inneburit att vi nu ser många nya kinesiska oberoende skotillverkare som gör randsydda skor, uppvuxna i en skoindustri som i delar har gått vidare, och nu tack vare sociala medier kan de nå kunder själva, de får företag från Europa och USA som har dem göra skor för sina märken, och så vidare (om du vill lära dig mer om det här ämnet kan du lyssna på det här avsnittet av Shoegazing Podcast med Robin Chang). BW Shoes är ett bra exempel på denna utveckling.

Clean sole.

Clean sula.

 

Beställningsprocess

BW Shoes startade ett Instagramkonto för några år sedan, och det är genom detta och e-mail som de hanterar de flesta beställningar som kommer in direkt från privatkunder. Man beställer genom att kontakta Helen Wu via Instagram DM eller de kontaktalternativ som delas på deras profil där, hon är duktig på engelska så kommunikationen är inget problem. I princip allt du ser på deras IG finns att beställa. Blazing Wonders erbjuder endast handrandsydda skor, standard är med främre delen av sulan maskinsydd och sedan handsömnad vid smalare midjan. Du kan dock välja helt handsydda sulor också, och ett antal andra detaljer finns tillgängliga enligt specifikation.

Excellent classic round toe last.

Modellen jag ville ha en version av.

De har läder från alla kända garverier, som Annonay, Charles F. Stead, Haas, Weinheimer, Bonaudo och så vidare, och du kan välja ekgarvade JR-sulor. Allt är Made to Order, och leveranstiden är 1-2 månader, lite längre om ett nytt mönster måste tas fram. Priserna börjar på cirka 5 300 SEK (3 500 CNY) för handrandsydda, halvhandssydda sulor, kängor 750 kr mer (alla priser som anges är exklusive frakt och tull/moms). För helt handsydda sulor börjar skorna på cirka 7 500 kr, kängor återigen 750 kr mer. För vissa lädertyper, tåjärn, skoblock osv. tillkommer ytterligare kostnader.

My fitting shoes.

Mina provskor.

Som alltid har jag problem med att passa i standardläster, så i mitt fall är skorna MTM. Det kostar 750 SEK att få ändringar av lästerna och ytterligare 750 kr att få provskor. Jag skickade in mått och outlines av mina fötter, foton av fötterna, information om storlekar på andra skor jag använder och så vidare, och fick ett par provskor skickade.  Det fanns en del arbete att göra på lästerna för det slutliga paret, vilket jag förklarade i video, foton och text. Efter att BW fått detta tog det ytterligare cirka två månader innan det slutliga paret kom.

 

Allmänt om skorna

Modellen är en version av en punched cap toe balmoral oxford som jag hade sett på Blazing Wonders Instagram. Den är tillverkad på en läst med en klassisk rund tå, byggd med en enkel lädersula som har en slitsula i gummi och tåjärn tillagda. Min avsikt är att bära dem under regn och tuffare väder, skulle faktiskt ha velat ha slitdelen på klacken helt i gummi också egentligen men glömde att specificera detta. De är tillverkade i en mörkbrun nyans av Janus reverse calf suede från det berömda brittiska garveriet Charles F. Stead. Skorna levereras i en svart låda med ett präglat blommönster och med guldfärgade skopåsar av tyg.

What they were delivered in.

Vad de levererades i.

Mörkbrun mocka blir ett mångsidigt par.

Mörkbrun mocka gör de till ett mångsidigt par.

Top view.

Toppvy.

Beautiful profile.

Vacker profil.

Sole with rubber topy.

Underdel med gummislitsula.

 

Konstruktion och material

Alla Blazing Wonders skor är handpinnade och handrandsydda. Dessa har den grundläggande konstruktionen där sulans sömmar i midjan sys för hand, medan den främre delen av sulans sömmar görs med maskin. Detta är för att kunna uppnå en mer elegant, slankare midja samtidigt som kostnaden hålls nere genom att huvuddelen görs med maskin.

Skorna har inte en så kallad blind welt-midja, även om jag ofta ser denna typ av midja beskrivas som sådan. Här täcks inte randen och sömmen av yttersulan, utan randen löper fullt synlig längs kanten och du ser även sömmen när du tittar närmare. Eftersom de skär den tajt (i det här fallet är det lättare att göra tajt på mocka eftersom fibrerna komprimeras under plastskyddet, och när detta tas bort expanderar de igen) och rundas av, efterliknar det en blind welt ganska bra, men det är en annan och enklare teknik.

Närbild av midjekanten, där man kan se både rams och sulstygn.

Närbild av midjekanten, där man kan se både rand och sulstygn.

Skåran mellan hälen och midjan är en fin detalj som bara kan uppnås för hand.

Markeringen mellan klacken och midjan är en fin detalj som bara kan göras för hand.

Övergången mellan den maskintillverkade sulan framtill och den handgjorda vid midjan.

Övergången mellan den maskinsydda sulan framtill och den handgjorda vid midjan.

Övergången mellan de maskingjorda sulstygnen och den glesare handgjorda vid midjan är inte superren när man tittar nära, men på avstånd märker man det inte alls. Klacken är skuren snyggt och tajt, med en mycket svag inåtlutning. Det ser ut som att de först bygger ett lager av klacken på skon så att den snyggt rundade välvda midjan kan fortsätta in under klacken på ett bra sätt, resten är ett förbyggt hälblock.

Slightly tapered heels.

Svagt inåtlutade klackar.

Cut close.

Tajt skuren.

Midjan har en ganska tydlig utvikning som inte riktigt stämmer överens med sömmarna.

Randen har en ganska tydlig fudging som inte riktigt stämmer överens med sömmen, som är på 10 stygn per tum.

Finishen är utmärkt för skor i den här prisklassen, även om man inte kan jämföra den med skor från bra bespokeskomakare, Acme eller liknande. Vad BW är ute efter är skor som när de ses burna på fötterna ser ut precis som dessa absoluta toppskor, även om de tar ett antal genvägar för att hålla nere priset, syns dessa främst först när man tittar på nära håll.

Ovanlädret från Charles F. Stead är av utmärkt kvalitet, och hälkapporna av äkta läder fortsätter lite längre fram än vad salpa eller celastic-varianterna gör på vanliga randsydda, vilket ger ett bra stöd. Tåkapporna tror jag är gjorda av celastic (plastimpregnerat textil), vilket är rimligt för den här typen av skor.

Good leather, good closing.

Bra läder, bra nåtling.

 

Passform

Eftersom dessa skor är Made to Measure med modifierade läster, och jag vet inte hur mycket de har ändrat saker från standardlästerna, kan jag inte ge alltför mycket vägledning om hur BW-skor passar i allmänhet. Baslästernas storlek är en UK11, min vanliga storlek, så jag kan säga att hälen till bell-längden är i enlighet med vad man anser vara ”true to size”. För mig har de lagt till på vidden på lästerna och gett utrymme för mina lilltår. Detta har gett lästen en ganska asymmetrisk, lite ”bananaktig” form, jag skulle förmodligen ha föredragit att man gjort tån lite mer långsträckt istället, men med tanke på att det bara är MTM och inte bespoke är det fullt förståeligt att de valde den här vägen. Och naturligtvis är en bra passform det viktigaste.

Skor på fötterna, där man kan se den lätta bananformen.

Skorna på fötterna, där man kan se den lätta bananformen. Den här bilden är efter några användningar, där man också kan se hur jag lyckades fläcka den högra skon med lite handsprit (trots att jag skrivit om hur man ska undvika detta tidigare).

Jag har burit dem ungefär tio gånger och de har varit rätt enkla att gå in. Passformen är överlag bra, bara två mer betydande saker att fixa för potentiellt uppföljande par, vilket är lite överskottsutrymme bakom stortåknölen, ett vanligt problem för mig, och sedan att ovandelen av hälen gräver in i min hälsena lite. Det är trevligt att ha det ordentliga stöd för hålfoten som man kan få med handrandsydda skor och ordentliga hälkappor.

Bild där man kan se hur fotvalvet går inåt på ett fint sätt.

Bild där man kan se hur hålfoten går inåt på ett fint sätt.

 

Sammanfattning

Utan tvekan får du mycket skor för pengarna när du köper från Blazing Wonders. Solid konstruktion där smarta genvägar gör det möjligt att uppnå en riktig high-end look till ett mycket lägre pris. Så länge man inte förväntar sig mirakel, vilket det i huvudsak inte finns några av i dagens skovärld, så är det ett inget dumt alternativ att testa denna kinesiska tillverkare.

Vi avslutar med några fler bilder av skorna.

Vi avslutar med några fler bilder av skorna.

BW-skor.

BW Shoes.

BW Shoes.

BW Shoes

BW Shoes

BW Shoes