Den japanska MTO- och bespoke-tillverkaren Siroeno Yosui har gjort en suverän film som visar alla steg i tillverkningen av ett par helt handgjorda skor. Med högkvalitativt foto och en bra produktion kan detta vara en av de bättre filmerna som finns tillgängliga för dem som vill förstå alla steg som ingår i tillverkningen av handgjorda skor.

 

Youtube har ett gäng filmer som visar hur helt handgjorda skor, ofta bespoke, tillverkas. Antingen är de snygga men alldeles för kortfattade, eller så är de mycket grundliga (ibland för grundliga för ”vanliga skonördar”) men med dålig kvalitet och/eller tråkigt material. I en ny video (se den nedan) gjord av de japanska MTO- och bespoke-skomakarna Siroeno Yosui (läs mer om dem i den här artikeln) samlas allt bra, och det är förståeligt att jag har hört från flera bespokeskomakare att det är en av de bästa filmerna om att göra skor för hand som de har sett.

Skärmdump från filmen, ungefär 30 minuter in när skorna är nära att bli färdiga.

Det är egentligen inget speciellt. Det är bara skarpa, genomtänkta klipp som följer tillverkningen av ett par helt handgjorda skor, utan några kommentarer eller liknande men ändå lättförståeligt och givande att titta på. Längden är 36 minuter, men på det sätt som filmen är redigerad får man verkligen en känsla av hur mycket arbete som krävs för att tillverka den här typen av handgjorda, handrandsydda skor. Se hur tjockt det läder som skärflas ner för att bli tåkappor är, se hur riskabelt det ser ut när man skär rakt ner halvvägs genom innersulan när man skär ut ritsläppen, i många delar förstår man den millimeterprecision som krävs. De ständiga jämförelserna mellan de två skorna. Alla förberedelser som behöver göras hela tiden. Och så vidare.

Naturligtvis finns det variationer i hur saker och ting görs mellan olika tillverkare, men att titta på detta ger verkligen en bra överblick och förståelse. Vad som också är härligt är ljuden – det skarpa ljudet när man skär det torra tjocka sullädret, jämför det med hur mycket mjukare ljudet är när man skär samma läder men blötlagt, och så vidare. Man kan också känna den lugna miljön som alltid finns i den här typen av verkstäder.

Se videon nedan.

Om du är intresserad av att se ännu mer ingående hur handgjorda skräddarsydda skor tillverkas, se den här artikeln där jag följer hur ett par Gaziano & Girling bespoke-skor tillverkas.