Många olika typer av skomärken börjar sin resa på Kickstarter eller liknande crowdfunding-sajter numera. De flesta är ointressanta enligt min åsikt, men då och då dyker undantag upp. Ett sådant är Caswell Bootmakers, som erbjuder amerikanskt tillverkade workwear-kängor med läder från Charles F. Stead och Horween Chromexcel i en bra prisnivå.

 

Caswell Bootmakers startades av Kevin Wilson, en mångårig sko- och bootsentusiast, som ville starta något eget. Han började med några modeller Goodyear-randsydda i Spanien, men ville verkligen ha boots tillverkade i sitt hemland, USA. För att vara säker på att han skulle få in en anständig mängd beställningar, vilket krävdes för att kunna göra dem i en av de få fabriker som fortfarande tillverkar randsydda skor i USA, beslutade han sig för att använda sig av Kickstarter för att starta upp den här delen. Denna vecka lanserades kampanjen, med fyra modeller, tre olika service boots och en chukka. Kampanjsajten är, glädjande nog, inte den 400 000 ord långa sida full med marknadsföringsbullshit som man brukar hitta på Kickstarter, bortsett från början av videon är den istället ganska rakt på sak. Den presenterar kortfattat bakgrunden och tankarna kring varumärket, produkterna, tillverkningen osv. Det står inte ens att skorna är ”handgjorda”, vilket annars används för i princip alla produkter som har vidrörts av en hand under produktionen på crowdfundingsajter.

Kudu Service boot.

Caswells första USA-tillverkade modeller som erbjuds nu är tre servicestövlar, en i ett vibrerande brunt oljat shoulder-läder och en i mörkbrunt kudu-antilop-läder från Charles F. Stead, och en i Horween colour 8 Chromexcel-läder. Det finns också en chukka boot i mörkbrun Chromexcel. Alla skor är Goodyear-randsydda, har kontrasterande sulkanter med 360° stormrand och har gummisulor – antingen Dainite eller mer mönstrade Vibram. Fodrade med vegetabiliskt garvat läder. Den läst som alla kängorna tillverkas på är utvecklad av brittiska Springline, en ganska klassisk form för särskilt service boots med en rund tå med ganska låg tåbox, rätt snygg enligt min mening.

Stormrand, oljat läder.

Jag skulle faktiskt recensera ett par från Caswell, och fick ett tidigt sample av service bootsen i oljat läder (som visas på några av bilderna här), tyvärr passade de inte mina ganska komplicerade fötter, så de skickades tillbaka. Jag fick dock chansen att titta på dem IRL, och det är gediget tillverkade skor. Lädret hade verkligen massa karaktär. Det enda jag reagerade på var att den hade en bindsula av papp, som tydligen bara användes på proverna, produktionsparen har en riktig bindsula helt i läder. Passformen skulle jag säga är ganska ”true to size”, för mig med breda komplicerade fötter var de bara lite för smala på ett par ställen, ganska vanligt för mig med RTW i standardvidd.
Kickstarter-kampanjen pågår fram till slutet av juli, och under denna tid kostar ett par ca 2 600 SEK ($320), om man beställer fler går priset ner ytterligare.

Chukka boot i mörkbrun Horween Chromexcel.

burgundy service. Bilder (förutom bilderna av den mellanbruna): Caswell Bootmakers

Dainite-sula.