Idag presenterade det brittiska märket Gaziano & Girling sin nya Optimum-linje, det är skor som tillverkas av deras bespoke-verkstad till bespoke-standard men på deras vanliga RTW-läster. Ambitionen är att göra den absolut bästa hantverksnivån tillgängligt för fler människor. Shoegazing har tagit en titt på ett sample från den nya linjen.

 

När Gaziano & Girling lanserades 2006 av Tony Gaziano och Dean Girling, introducerade de ett gäng konstruktionsdetaljer som man knappt hade sett, åtminstone inte på länge, på fabrikstillverkade Goodyear-randsydda skor, och deras skor i premiumsegmentet liknade mer hur bespoke-skor ser ut än vad man var van vid för fabrikstillverkade skor. Några år senare presenterade de sedan Deco-serien, som erbjuds som MTO, som var ytterligare ett steg uppåt när det gäller elegans, smala midjor, konstruktionsdetaljer osv. Nu har de gått hela vägen. Med Optimum-linjen kan man i princip inte komma längre när det gäller material och konstruktion. G&G:s bespoke-skor har ett rykte om sig att vara bland de bästa bespoke-skorna du kan få tag på, och nu görs denna nivå tillgänglig som Made to Order på märkets vanliga standardläster.

Ett av de första exemplaren av Optimum-linjen. Modellen Grant i Vintage Oak, på DG70-lästen, tillverkad till bespoke-standard.

Du kan i princip välja vilken modell som helst i vilket läder som helst på vilken läder som helst från Gaziano & Girlings omfattande utbud, små ändringar av mönstren är möjliga, som att ta bort en medaljong eller liknande, och du kan också göra små tillägg till läster för att förbättra passformen, som att bygga upp insteget mer eller lägga till vid stortåknölen på foten eller liknande. Du kan också välja specifikationer som typ av sula, rak eller svagt inåtlutad klack osv. Skorna kommer sedan att tillverkas helt för hand av den egna bespoke-avdelningen på översta våningen i deras fabrik i Kettering, Northampton, enligt exakt samma standard som deras bespoke-skor, med gängade skoblock inkluderade. Leveranstiden är ungefär fyra månader. Priset är ordentligt högt – cirka 38 000 kronor (£3 300) inklusive moms för skor och 42 000 kr (£3 600) för kängor – men jag skulle säga att det är fullt förståeligt.

Flott undersida.

Jag har haft ett sample från Optimum-linjen här hemma för att få en riktig titt på dem. Eftersom jag äger flera par Gaziano & Girling bespoke-skor känner jag till standarden, och detta är verkligen på samma nivå. De är tillverkade av deras bottnare Kiichiro Ozeki, tidigare hos Hiro Yanagimachi men han har varit hos G&G i ett par år nu, och han gör saker och ting extremt cleant. Det är mer eller mindre helt felfritt, det enda som jag fortfarande tycker att Kiichiro kan förbättra är att ha läderlagren i klacken mer jämna hela vägen längs kanterna, men nu är vi verkligen petiga här. Det jag var mest tveksam till var hur hålfotsstödet skulle bli, det är en av de viktigaste anledningarna till att få helt handgjorda skor i allmänhet och bespoke-skor i synnerhet, att man kan få en nivå av hålfotsstöd som inte riktigt är möjlig när man gör maskintillverkade skor, och eftersom de använder vanliga RTW-läster var jag inte säker på hur det skulle bli med Optimum. Nu har jag inte kunnat prova dem, men att döma av utseendet kommer hålfoten verkligen in bra och hälkappan går längs hela hålfoten, vilket är standard på deras bespoke, så jag skulle tro att man upplever en klar förbättring i detta avseende jämfört med vanlig RTW/MTO.

Här kan man se hur fint hålfoten kramar inåt, mot den mycket smala midjan.

10 spi (stygn per tum) sulsöm, mycket snyggt utfört.

Avsmalnande häl.

För dem som verkligen gillar Gaziano & Girling och tycker att deras läster passar bra, och samtidigt vill ta steget upp till den absoluta toppnivån av skor, är Optimum-serien verkligen ett trevligt tillskott. Även för dem som aldrig skulle kunna besöka England eller någon av deras trunk shows för full bespoke, men som vill komma så nära det som möjligt med en distansbeställning, kan nu få sin önskan uppfylld.

Ovanifrån.

Riktigt elegant.

Hållning som en racerbil.

Här är Optimum-seriens Grant (till höger) jämfört med en vanlig RTW-serie Strand utan medaljong (till vänster), båda i Vintage Oak på DG70.

Inte för att randbearbetningen är dålig på RTW-skon till vänster, men när den är handgjord till högsta nivå får man verkligen något annat.

Sulor. Nu Optimum till vänster, RTW huvudlinjen till höger.

2560

Skoblockmed gångjärn ingår.

Avslutar med några av G&G:s bilder av andra modeller från Optimum-linjen.

Väldigt skarpa grejer.

Självklart var de tvungna att göra en version av St James II i Vintage Cherry.

Kiichiro Ozeki i verkstaden. De fyra sista bilderna: Gaziano & Girling