I helgen hålls den årliga Independent Shoemakers Conference, den första upplagan som genomförs online på grund av uppenbara skäl. Det positiva är att det gör det ännu mer tillgängligt för alla bespokeskotillverkare och de som är intresserade av skotillverkning. Mycket kunskap delas i videor och seminarier med bespokeskomakare från hela världen, och konferensdeltagare har en hel månad på sig att se allt innehåll. Också kort om att vi återigen har skjutit upp London Super Trunk Show, nytt datum är lördag 9 oktober.

 

Independent Shoemakers Conference arrangeras av Deborah Carré och James Ducker från Londonbaserade bespokefirman Carréducker. Konferensen huserar vanligtvis hos olika brittiska bespokefirmor, de senaste åren har de varit på bland andra Dominic Casey och Stephen Lowe på Lastmakers House i Eastbourne och hos Tony Slinger i Harrogate. Det samlar alltid ett antal intressanta talare som går igenom olika delar av skotillverkning, lär ut hur de gör saker etc, deltagarna kommer från främst Storbritannien och Europa men också från andra delar av världen. Som nämnts sker det i år online, vilket har fördelen att det finns ett ännu större antal talare från olika delar av världen, och det kommer sannolikt också att vara detsamma för deltagarna. Det finns inga gränser för registranter, och du kan fortfarande registrera dig för att delta i konferensen för 230 kronor (£ 20), besök denna sida för all information om hur.

Jag skulle rekommendera det inte bara för bespokeskomakare eller de som vill bli det, utan för alla som är intresserade av att lära sig mer om hantverket och annat. Som jag har beskrivit här på bloggen tidigare har jag gått på skotillverkningskurser och tillbringat många dagar i bespokeverkstäder och skofabriker, inte för att lära mig att göra skor utan för att lära mig hur skor tillverkas, det är den bästa skolan. Att titta på filmerna och följa seminarierna här blir lite åt det hållet.

Jag har haft förhands-access till konferenssidan och sett ett antal filmer redan, och det finns en hel del intressant innehåll här. För att bara nämna några exempel på ämnen och talare har vi ett avsnitt om naturligt läder där bland annat Tony Crack från läderleverantören A.A. Crack och bespokeskomakaren Mario Bemer och Diane Becker pratar om vegetabiliskt garvade läder, fördelar och nackdelar, hur det är att arbeta med etc. Vi har en käng-session där tillverkare som vår egen Janne Melkersson, Lisa Sorrell och Caroline Groves lär ut olika delar av kängtillverkning. Det finns också en noggrann genomgång av skoputsning med John Chung från skoputsbaren Mason & Smith, som vann VM i skoputsning 2018.

Bilder: Carréducker

Eftersom filmerna har spelats in av talarna själva varierar de i produktionskvalitet, men allt fungerar bra, det är innehållet som betyder något. Ikväll är det ett invigningsevent och under helgen kommer filmerna att visas vid vissa tider, ibland med Q & A-sessioner i videokonferensverktyget Zoom efteråt, och sedan kring alla huvudämnen kommer Zoom-seminarier att gå djupare in i ämnena, vilket sannolikt kommer att vara intressant att lyssna på. Som nämnts kan konferensdeltagare titta på filmerna när man vill under en månads tid, så stora delar av konferensen är mycket tillgängliga även om du inte har chansen att vara vid en mobil eller dator hela helgen.

 

 


 

 

Skoeventet London Super Trunk Show är återigen framflyttat, nu till lördag 9 oktober, på grund av corona. Eventet är världens största öppna event för klassiska skor, där vi samlar mer än tio märken från hela världen, intressanta partners, det kommer att arrangeras VM i skoputsning och skopatinering, och VM i skotillverkning kommer ha sin prisutdelning och tävlingsskor visas. Här all information om eventet och tävlingarna.