För bara några år sedan var de tunnaste gummisulorna som användes för Goodyear-randsydda skor i princip Dainite-sulor, och det enda märket som erbjöd skor i det flammiga museum calf-lädret var John Lobb Paris. Idag är det en helt annan historia. Massor av märken har sin egen version av de tunna, så kallade citygummisulorna, och en massa garverier gör museum calf-läder som nu finns hos märken i alla prisklasser.

Jag tror att citygummisul-trenden började med att vissa brittiska märken, som Gaziano & Girling och Alfred Sargent, erbjöd Wensum-sulor. Sedan kom Edward Green med R1, och fler och fler märken började erbjuda olika versioner av de tunna citygummisulorna som har huvudfunktionen att se ut som en lädersula, men ändå vara mycket mer hållbar och hantera våta förhållanden bra. Och kunder älskar dem.

John Lobb Paris var de som gjorde de karakteristiska flammiga museum calf-lädren berömda, där det första garveriet som erbjöd lädertypen var det italienska garveriet Ilcea, som gick i konkurs för några år sedan, men nu har nya ägare med Vecchia Toscana. Fler och fler garverier har börjat göra samma typ av anilingarvade flammiga hudar, till exempel Haas, Zonta och Bonaudo, och en jätte som Annonay har just investerat i den utrustning som behövs för att producera museum calf, så om ett tag kommer de att erbjuda det också. Med det växande utbudet och den växande efterfrågan erbjuder många märken skor i museum calf idag. På bild här är en adelaide från TLB Mallorca Artista som vi har hos Skolyx, med mycket smal midja även om gummisula och museum calf från det italienska garveriet Zonta.