Om du är intresserad av att lära dig mer om läder – de olika typerna, dess olika egenskaper och mycket – finns det få bättre ställen än The Leather Dictionary. Ett slags Wikipedia för allt läder – en utmärkt källa för kunskap.

 

The Leather Dictionary är byggd av de tyska lädervårdsspecialisterna Colourlock (så det är inte en helt opartisk, neutral webbplats, vilket märks till viss del, särskilt när det gäller information om lädervård), och det är verkligen en sida med massor av information. Nästan 500 artiklar finns om olika ämnen, allt från läderproduktion och lädertyper och dess egenskaper, till olika läderprodukter och hur man tar hand om olika sorters av läder. Det fokuserar inte på skor, utan täcker i princip all användning av läder. Artiklarnas längd varierar, vissa är korta förklaringar, andra är mycket långa med olika sektioner och innehåller massor av bilder och filmer.

Bild från ett garveri där kromgarvade hudar tas ut ur en gigantisk trumma.

Om du är intresserad av att fördjupa dig i det material som alla kvalitetsskor är byggda mer eller mindre uteslutande av, i olika former, är detta en guldgruva. Jag har spenderat timmar med att klicka runt på webbplatsen, eftersom den är korslänkad hela tiden till olika ämnen och ord som har sina egna sidor, är det lite som att vara på YouTube där du alltid hittar nya saker att gå till. Eftersom det är en tysk webbplats, är det funktion över form, inte direkt i framkant när gäller design och utseende, men det är logiskt och lättnavigerat. Och det finns många informativa bilder och även filmer, där jag särskilt uppskattar de många makrobilderna på olika läder, tillsammans med goda förklaringar om vad det är du ser.

Mocka i extrem närbild.

Delar från två olika läderbatcher undersöks och jämförs. Bilder: The Leather Dictionary