Något som mer eller mindre alla typer av klassiska eller traditionellt konstruerade skor har gemensamt är användningen av tåkappor för att behålla tåns form och för att skydda foten. Användningen av hårda uppbyggnader för tån har kommit och gått igenom århundradena beroende på vilka typer av skor som har varit på mode då.

 

Ämnet kom upp i en tråd på StyleForum nyligen, där den amerikanska bootmakern D.W. Frommer II, som har skrivit ett antal böcker om skotillverkning, tog hjälp av D.A. Saguto, som är en berömd skohistoriker och bland annat har översatt boken Art du Cordonnier till engelska (Art of the Shoemaker), en av de äldsta skomakarböcker som har räddats för våra tider, skriven 1767 av fransmannen M. de Garsault.

Den senaste engelska upplagan av den berömda skotillverkningsboken från 1767.

Saguto sammanfattar vad han vet om utvecklingen av tåkappor, eller tåpuffar, den hårda delen som finns på alla traditionellt tillverkade skor och många andra, placerade mellan foder och ovanläder över tåpartiet. Det ger tån sin form och skyddar din fot, vilket ligger bakom en hel del av den estetik och funktion som skorna har.

Den tidigaste informationen som Saguto kunde hitta var från 1660-talet, då en typ av skarpt fyrkantiga tår var populära på herrskor. Ett ganska tjockt stycke av läder drogs då över lästen innan ovanlädret varade, och en liten mängd klister (stärkelsebaserad) placerades mellan skikten. Men med tanke på att den skärflade kappan inte var säkrad med någon form av söm eller annat, bara den gamla tidens klister, tenderade kapporna ofta att krullas inåt och orsaka smärta för bäraren. På damskor vid samma tid i historien använde man också tåkappor, men här infördes de mellan fodret och ovanlädret och syddes fast ihop med dessanär randsömmen gjordes, så mycket likt hur dagens tåkappor är tillverkade, förutom att det huvudsakligen var tjock textil som användes som material för kappan.

Skorna som visas upp i artikeln kommer från konstmuséet The Met i New Yorks samlingar. Här ett par med skarpt fyrkantiga tår, sannolikt med tåkappor, daterade mellan 1660-1675.

Vackert dekorerade franska damskor från 1690-1700-talet, som förmodligen har tåkappor av textil. De spetsiga tårna var en ny modern grej vid den tiden och blev vanligare på damskor under 1700-talet.

Lite senare i historien, mellan ungefär 1680-1750-talet, var mycket höga fyrkantiga tår på mode. Den vanliga lösningen för dessa var att förlänga bindsulan och föra den över tån, och en separat läderdel syddes ihop med den med så kallad butt-stitch (när du lägger två kanter av läder ”butted” mot varandra och syr en sadelsöm från en 45° vinkel där de hål som träffas möts i mitten av kanterna som är mot varandra). Ovanlädret pinnades sedan över detta.
För damskor under 1700-talet har tårna gått från fyrkantiga till spetsiga och senare runda/mandelformade, och tåskapporna var vanligtvis gjorda av papper eller kartong (kanske man kan säga att ”genvägar” och sätt att underlätta saker / göra dem billigare alltid har använts även historiskt sett, men kanske fanns det andra praktiska skäl för materialanvändningen, jag vet inte säkert).

På 1800-talet blev tåboxen i allmänhet högre på herrskor, oftast ännu högre än här. detta är ett sällsynt par bruksskor från 1725-1750, med en mycket robust tå.

Under hela denna tid användes fortfarande ”vanliga” skor med rund tå men dessa var alltid mjuka utan några typer av tåkappor. Det var inte förrän under andra hälften av 1800-talet som herrskor började fodras på samma sätt som damskor hade gjorts länge, och man började sätta in tåkappor mellan foder och ovanläder på samma sätt, och som klassiska handgjorda skor med tåkappor av läder i dag blev standard.

Brittiska ”vardagliga” herrskor från slutet av 1700-talet, helt utan någon form av tåförstärkning.

Dagens bespokeskor och liknande har tåkappor gjorda av vegetabliskt garvade tjocka läderbitar och fästs mellan läderlagren och härdade med stärkelesebaserat klister, ganska exakt som det gjordes för 100-150 år sedan. För massproducerade skor, gick man under 1900-talet från lädertåkappor till de mycket snabbare och billigare kapporna i celastic, och de är det som används också på premium Goodyear-randsydda fabrikstillverkade skor. Även om hälkapporna är tillverkade av riktigt läder på dessa, är tåkapporna av plast, de praktiska fördelarna med läder över celastic tåkappor anses inte värda det högre material- och särskilt produktionskostnaderna. Salpa / leather board används inte för tåkappor, bara hälkappor, de är för bräckliga för tårna.

Ett par amerikanska balmoral boots gjorda på 1920-talet. Gjorda med ordentlig läderkappa placerad mellan foderläder och ovanläder som i dagens handgjorda skor. Alla bilder ovan: The Met

När man gör lädertåkappor från scratch, vilket är standard bland bespokeskomakare, krävs en hel del arbete.

Mer eller mindre alla fabrikstillverkade Goodyear-randsydda skor idag har celastic-tåkappor, vilka är dessa tunna skivor som sedan värms på lästen för att få form och därefter stelna, snabbt, enkelt och billigt.