Två nya instegslinjer har sett dagens ljus i sommar, med den brittiska nätbutiken Herring som lanserade Classic Elite-linjen och J. FitzPatrick Footwear som introducerade sin JF Line. Båda betingar ett pris kring 2 600 SEK (det senare har också för tillfället en pre-order rabatt) och snygga spanska-tillverkade Goodyear-randsydda skor.

 

Häromveckan introducerade Herring Shoes, som är en av de största nätbutikerna för kvalitetsskor i Europa, en ny linje som utökade deras sortiment av skor under eget märke. De har redan ett ganska stort utbud, från billiga asiatiskt-tillverkade Goodyear-randsydda skor för drygt 1 500 kr upp förbi brittisk-gjorda randsydda enklare saker med öppen sulsöm, etc. till mellanpris Goodyear-randsydda skor tillverkade i Northampton med stängd kanal, välvda midjor etc. Med Classic Elite-linjen har de genom de något billigare produktionskostnaderna i Spanien kunnat lägga till lädersulor med stängd kanal och andra lite förbättrade specifikationer jämfört med de brittiska tillverkade skorna i prisnivån kring 2 600 kronor. Modellerna och designen är dock fortfarande mycket brittiska. Sju modeller frånt start, alla i flera olika läderval, där wholecuten sticker ut lite eftersom det inte är så vanligt i denna prisklass.

Trevlig penny loafer med den för priset ganska fina sulfinishen.

Herring Classic Elite svart wholecut.

En lite speciellare modell, austerity adelaide wingtip i ljusbrunt Bilder: Herring Shoes

J. FitzPatrick Footwear, det nu USA-baserade märket som drivs av Justin ”The Shoe Snob” FitzPatrick, har tidigare bara erbjudit mellanpris randsydda skor med huvudsakligen mer djärva och progressiva modeller. Nu introducerar de JF Line, med mer klassiska modeller i en lägre prisklass, drygt 2 500 kronor. Fram tills de kommer i lager i augusti erbjuds de emellertid till nedsatta priset på enbart 1 800 kronor, och inte minst för svenska kunder kan det vara värt beställa nu då pre-order kommer att skickas från Spanien istället för USA, så inga tullar eller moms läggs till. Skorna är tillverkade i samma fabrik i Almansa som de dyrare modellerna, och är Goodyear-randsydda med en tunn halvgummisula och hälkappor i salpa/leather board, och ett gäng snygga modeller och make-ups erbjuds (även här wholecuts men med medaljong den här gången).

En av mina favoriter från nya linjen, en apron derby.

Ganska cool mockafärg på de här semi broguesen.

Wholecut loafer med medaljong, där du också kan se halva gummisulan som används på alla modellerna (utom country-kängan). Bilder: J. FitzPatrick (även översta bilden)