Ett av de vanligaste lite ovanliga passformsproblemen, för att använda ett knepigt uttryck, är att skorna klämmer ovanpå stortårna när man går i dem. Ett inte alltid bestående problem, tack och lov, om varför det är så och om varför och hur man kan undvika problemet om det är något som fortskrider, handlar dagens inlägg om.

 

Jag har varit inne på ämnet i några tidigare inlägg om passform, men här tänkte jag alltså fördjupa det lite mer. Det är nog något som många känner igen, i alla fall baserat på alla frågor jag fått om det genom åren, att man upplever att skorna klämmer ovanpå stortårna, vilket sker när skon böjer sig i steget. Vad jag dock svarar folk som är bedrövade över detta när de köpt ett par nya, fina skor, är att det i de allra flesta fallen går över. Det handlar om att lädret är hårt och ganska oflexibelt på nya skor, och veckar sig ”otympligt”. Allteftersom de används mjuknas lädret upp mer, och det är ett levande material som om det stöter på motstånd som en stortå formar om sig och veckar sig på ett sätt som innebär mindre motstånd, alltså utan att gå in i en tå.

Klämd stortå på ett par Meermin.

Klämd stortå på ett par Meermin.

Man bör alltid gå in nya skor försiktigt, både för ens fötters och för skornas skull (mer om att gå in skor försiktigt i detta inlägg), men märker man att de klämmer på ens tår likt beskrivet ovan bör man vara ännu försiktigare och använda dem kortare perioder under längre tid, för att inte behöva få onödig smärta. Utmärkt är också att sätta skavsårsplåster eller vanligt plåster på området som gör ont, när man går in skorna. Får man så det klämmer till så illa att det nästan blir sår, så kommer det ta längre tid innan det går bra använda skorna även om de nu mjuknar till och blir bra, som då oftast är fallet.

Ett annat exempel där bäraren har problem med att vecken skär in i stortårna. Bilder: StylefForum

Ett annat exempel där bäraren har problem med att vecken skär in i stortårna. Bilder: Styleforum

Dock, det finns tillfällen där det här problemet inte går över, utan att skorna fortsätter att klämma ens stortår (även om oftast inte lika illa som i början). Då är det vanligaste problemet att man har för mycket luft vid skons bredaste del där den veckar sig, det blir överskottsläder som inte har någonstans att ta vägen annat än att hugga in i dina stackars tår. Vad som i regel är bästa botemedlet i sådana fall är att lägga i en tunn iläggssula som hjälper till att fylla ut. Ibland kan det också bero på mer eller mindre otur, i hur tåkappan ligger i förhållande till ens egna fot, exempelvis, och att det tyvärr inte finns alltför mycket man kan göra. På mitt första bespokepar från Main d’Or har jag viss tendens till att det klämmer ovanpå stortån, vilket kan märka lite framför allt om gått i dem en hel dag, även om blivit mindre och mindre. På andra paret flyttades tåkappan lite och jag märker ingenting av problemet. Att flytta en tåkappa på befintlig sko är så klart mindre lätt dock.