Dags att presentera den tredje omgången av VM i skotillverkning, där finalen äger rum under London Super Trunk Show den 8 maj 2021 (framflyttat pga corona). I prispotten finns 74 000 SEK (£ 6 000) och en chans att visas upp för skoälskare runt om i världen. Här är all information om tävlingen.

 

VM i skotillverkning arrangeras av Shoegazing och The Shoe Snob, i samarbete med nätbutiken Kirby Allison’s Hanger Project och bokprojektet Master Shoemakers, med support av Edmund Schenecker. Tävlingen har varit en stor succé, med två fantastiska år. Första året vanns av tysken Patrick Frei, med Daniel Wegan och Philippe Atienza på podiumplatserna. I årets tävling tog Daniel Wegan hem titeln, med Christophe Corthay tvåa och Eiji Murata trea. Kvaliteten på toppskorna har varit spektakulär, med hantverk vi inte sett på decennier.

Några av årets tävlingsskor, utställda vid London super trunken. Översta bilden: Yohei Fukuda

De tre bästa skorna åker varje år på en världsturné, den här gången har det tagit skorna till Dallas, New York, Hong Kong, Seoul, Peking, Shanghai, Tokyo, Stockholm, Oslo, Singapore, Bangkok och snart Taipei och Paris. I Tokyo var de en del av det stora skoeventet Isetan Shoe Expo, och de tre toppdeltagarna och jag var en del av en paneldiskussion om tävlingen och skorna, och de ställdes ut för de tusentals besökare som besökte evenemanget under fem dagar. Det är fantastiskt att se att skoälskare runt om i världen har haft chansen att beundra hantverket, och människor som inte vet mycket om skor har upptäckt vad som kan göras. Jag är också mycket glad över det faktum att branschen har erkänt tävlingen, feedback från  bespokeskomakare och skointresserade har varit mycket positiva.
Värt att notera är att vi som organiserar detta tjänar inga pengar på det alls, allt vi får från sponsorerna går direkt till prispengarna, till bespokeskomakarna.

Årets topp tre, här hos Medallion Shoes i Shanghai. Bild: Medallion Shoes

Förra årets topp trio, som ställdes ut hos Unipair i Seoul, Sydkorea. Bild: Unipair

Nu är det dags för tredje omgången. Nedan i den officiella utlysningen till tävlingen kan du hitta alla detaljer om hur det utvecklas, och för bespokeskomakare eller personer som arbetar med att göra skor, hur man deltar i världsmästerskapen. Men för att sammanfatta det kommer deltagarna att göra en rödbrun/vinröd longwing brogue derby med lädersula, handrandsydd med handgjord sulsöm. Kriterierna som bedöms är svårighetsgraden och utförandet, men också designen / estetiken. Den här gången öppnar vi upp mer för olika stilar, jag tror att vi kommer att se mer chunky grejer samt några eleganta godsaker som vanligt. Observera att vi också har beslutat att lägga till en breddkriterie, förutom att de är UK8 i längd, så kan inte skon vara mer än 2 breddstorlekar upp eller ner från  standardvidd.

En klassisk amerikansk longwing, kanske får vi se skor i den stilen. Bild: Leffot

Men longwings kan också göras oerhört eleganta. Bild: Stefano Bemer

1:a pris är 37 000 SEK (£3 000), 2:a 25 000 SEK (£2 000) och 3:e 12 500 SEK (£ 1 000), plus alla podiumplacerade skor kommer att ställas ut på varuhuset Isetan Men’s  i Tokyo, Japan, och i andra butiker på olika platser runt om i världen, liknande tidigare års turné. När tävlingen är över kommer alla skor skickas tillbaka till de som gjort skorna och kan användas som samples (för topp tre blir det efter turnén). På Shoegazing och The Shoe Snob och i våra sociala kanaler kommer vi också att visa alla deltagare i VM.

Vi hoppas att vi återigen får ett brett deltagande som är med i tävlingen, både större, mer etablerade företag och små mer okända enmansoperationer. För att delta i tävlingen anmäler man sig genom att skicka ett e-mail till shoegazingblog@gmail.com senast den 31 januari 2020 (registrering stängd). Eventuella frågor om tävlingen kan också skickas dit (läs utlysningen nedan först dock).

Världsmästaren 2019, Daniel Wegan.

Vi förstår att det kan bli diskussioner om hur denna typ av tävling genomförs och hur den bedöms, men hoppas att människor också i år kommer att förstå att det vi gör här och bedömer här är vad som sägs i texten nedan (till exempel, bärbarhet är inte ett kriterium, eftersom det är mer eller mindre omöjligt att dra linjen för vad som är bärbart eller inte, och det är hantverket på skorna som är i fokus eftersom passformen är mer eller mindre omöjlig att bedöma, och det är inte något som är särskilt spännande att göra en tävling runt).

I juryn som ska betygsätta skorna har vi flera bespokeskomakare och professionella i branschen, de preliminära jurymedlemmarna är Philippe Atienza (trea i tävlingen 2018, tidigare ansvarig både för John Lobb Paris och Masaros bespokeavdelningar), Nicholas Templeman (tidigare John Lobb London), Yohei Iwasaki (tidigare på George Cleverley, nu tillbaka i Japan), Sebastian Tarek (oberoende bespokeskomakare som tidigare har varit frilansare för många Londonfirmor), och Paolo Scafora (både bespokeskomakare och fabriksägare) (1-2 bespokeskomakare kommer läggas till i slutgiltiga juryn). Men för att bredda med en lite annan synvinkel kommer jag, Jesper Ingevaldsson från Shoegazing, och The Shoe Snob från The Shoe Snob vara en del av juryn, och representanter från de sponsorer som gör tävlingen möjlig: Edmund Schenecker som är en frekvent kund av bespokeskor, Kirby Allison, grundare av The Hanger Project, och Gary Tok, författare till boken Master Shoemakers.

Finalen i VM i skotillverkning kommer att äga rum vid nästa års London Super Trunk Show, som kommer att äga rum den lördag 8 maj (framflyttat från 2020 på grund av situationen med coronaviruset), i samma lokal som sist, Showcase.co på Regent Street precis nedanför Piccadilly Circus. Mer information om eventet kommer på bloggen framöver. Super trunken kommer som tidigare samla mer än 10 märken från hela världen och kommer bland annat att vara värd finalen i VM i skoputsning och VM i skopatinering. Så skriv upp 8 maj i kalendern!

Mycket folk framför scen när vinnarna i årets tävling skulle koras.

 


 

WORLD CHAMPIONSHIPS IN SHOEMAKING 2021 – OFFICIAL CALL FOR COMPETITION

Criteria for shoe:
– Longwing brogue derby model (4-6 separate leather pieces, brogueing along all edges of the leather pieces, wingtip and medallion is mandatory, further decorative brogueing and decorations are ok though not necessary, but no contrast stitching)

– One left shoe, size UK8 (or corresponding size), maximum 2 width sizes up or down from an acceptable standard width
– Reddish brown / burgundy box calf upper (aniline dyed leather)
– Leather sole
– Hand welted, handmade sole stitch
– Dark sole and heel edges, natural coloured bottom (decorations with for example wheels or nails are ok, but no dye or burnish)
– Finished inside of the shoe, with sock lining etc.
– No branding
– Shoes will be displayed without last or shoe tree for the jury, but if shoe tree is provided these will be used when they are showcased during the event

Errors in respect to the above specifications will result in deductions of points, 5% deduction of total points for small errors, 10% deduction of total points on larger errors. If the shoe does not follow specifications at all, it can be disqualified. Jury decisions on the above cannot be overruled.

Competitors can enter both as a company or as a person. All persons that have been part in the making of the shoe should be stated, and which process(es) each person have made.

Criteria that will be judged:
Degree of difficulty (maximum 10 points per jury member)
Jury look at how complicated construction methods that have been used, how advanced they have been built both in large and in smaller details, etc.

Execution (maximum 10 points)
Jury look at how well the various parts of the shoe construction have been made, how neat and clean the work is, how well executed the level of finishing is, etc.

Design / Aesthetics (maximum 5 points)
Jury look at the overall aesthetics of the shoe, proportions, etc.

Prizes:
1st prize: £3,000. Glass plaquette. Shoe showcased at Isetan Men’s department store in Shinjuku, Tokyo, plus other stores around the world.

2nd prize: £2,000. Glass plaquette. Shoe showcased at Isetan Men’s in Tokyo, plus other stores around the world.
3rd prize: £1,000. Glass plaquette. Shoe showcased at Isetan Men’s in Tokyo, plus other stores around the world.

How to enter the competition:
Competitors who wish to enter the contest need to register to shoegazingblog@gmail.com no later than January 31 2020, send in name/brand under which you wish to enter. Only one entry per competitor. It is free of charge to enter the competition. For any questions, send e-mail to the address above. We encourage brands/makers to take pictures of the making process to be shared after the final on May 8 (but the shoe cannot be shown to the public prior to the event).

The competition shoe should be sent to England to be judged and displayed at the London Super Trunk Show 2020 at Saturday May 8. They have to be delivered in London no later than May 4 (we had shoes coming in too late previous years who missed being part of the contest, so please send shoes in time, for example if sent from outside the EU they may stay in customs several days etc).
Address to send the shoe to will be given once competitor send a final confirmation e-mail of finished shoe and is due to ship it.

Judging process and award ceremony:
Jury will review and judge the shoes on Friday October 9, at this stage the shoes will be anonymous*. Note that due to this, competing shoemakers can not show the competition shoes in for example social media until May 8, and they cannot reveal that they are entering the contest. The shoes will be displayed during the London Super Trunk Show event on Saturday May 8 2021, where the award ceremony will take place at 16.00. Then the World Champion in Shoemaking and the podium places will be announced (competitors don’t have to be in place themselves), with the full top ten list (the other positions will be revealed later). All competition shoes will also be showcased on Shoegazing and The Shoe Snob’s blogs and many of them in our social media channels.

The jury (preliminary):
Philippe Atienza, bespoke shoemaker, third in the World Championships in Shoemaking 2018

Nicholas Templeman, bespoke shoemaker
Yohei Iwasaki, bespoke shoemaker
Sebastian Tarek, bespoke shoemaker
Paolo Scafora, bespoke shoemaker and factory owner
Edmund Schenecker, sponsor, bespoke shoe customer
Kirby Allison, sponsor, founder of The Hanger Project
Gary Tok, sponsor, author of Master Shoemakers
Jesper Ingevaldsson, Shoegazing
Justin FitzPatrick, The Shoe Snob

The jury decision cannot be overruled.

The shoes will be returned to the contestants and can be used as display shoes (for top three, after the tour to Isetan, Japan, and other stores). In the case they need to be shipped back, the contestant need to sort the return shipping with a pre-paid return shipping label.

*Jesper Ingevaldsson of Shoegazing will know who enters the contest, due to him taking care of the registration and answering questions. However, he will not know which shoe belongs to whom when reviewing and judging them. For all other parties of the jury, the shoes will be strictly anonymous.