De flesta känner till att man ska akta sig för att ställa sina läderskor när varma element, då det riskerar att torka ut lädret. Mindre känt är det närbesläktade problemet med golvvärme, som inte alla tänker på kan ställa till med samma bekymmer.

 

Vissa kan tycka att det är lite tvetydigt, att man ska vara noggrann med att låta skor i skinn torka, men samtidigt inte ska utsätta de för värme som gör att de torkar för fort. Men det handlar egentligen inte så mycket om själva tiden till att lädret är torrt, utan problemet är att när det står i varmare miljö så fortsätter lädret att torka, det torkar helt enkelt ut. Och uttorkat läder spricker, och det vill man självklart undvika.

Läders som torkat ut och krackelerat. Bild: Paul Ford Leather Products

Nu när temperaturerna sjunker ute så står element och eventuell golvvärme på hemma i stugorna. Element med sin kraftiga värme har många lärt sig inte är bra för skor i läder, på grund av ovanstående. Har man någon gång ställt ett par skinnskor nära ett element under en tid så vet man hur illa det kan bli. Golvvärme är i regel lite skonsammare och inte samma direkta ”fara”, men det kan särskilt i vissa fall orsaka samma sak, att lädret torkar ut. Inte minst om det är elburen golvvärme som har så kallat rumstermostat, där det ofta är så att det slår på kraftig värme, slår av, sedan på kraftigt igen för hålla den inställda temperaturen i rummet. Det är framför allt om skorna står direkt på golvet som det är problematiskt, har man dem på en skohylla är det i regel mindre risk när gäller golvvärme.

Tänk också på att det inte bara är läder som tar stryk av kraftigt värme från element eller golv, även vissa typer av gummisulor mår inte bra av det. Här kan det också vara en kraftig temperaturväxling som gör gummit spricker, om du exempelvis varit ute i snö en längre tid och sulorna är riktigt kalla, för att sedan ställas på golv med värmeslinga eller nära element, det klarar inte vissa gummiblandningar särskilt bra.