Flera av de svenska aktörerna inom kvalitetsskogebitet satsar hårt och har tagit in kapital. I dagarna slog Myrqvist upp dörrarna till en andra butik i Stockholm, denna gång i anslutning till Mood-gallerian. Samtidigt har Morjas tagit in drygt 13 miljoner från investerare, däribland Christina Stenbeck, och är väl inte en alltför vild gissning att en butik kan komma bli aktuell för de pengarna. Också kort om att Maftei kommer till Stockholm 22-24 november.

 

Myrqvist har jag skrivit om många gånger här på bloggen, bland annat recenserades ett par av deras skor här. Det var nätbutiken Herrstil som drog igång märket först med en Kickstarter-kampanj, och numera är det fokus på det som gäller för gänget bakom, sedan ett par år har man haft en mindre butik på Östermalm på Grev Turegatan 46. I veckan öppnade man så sin andra butik i klart bättre, och dyrare, läget på Jakobsbergsgatan 17, som är norra sidan av hippa gallerian Mood. De genomförde en nyemission för en tid sedan där man sannolikt tog in kapital delvis för den här satsningen. Fint se att Goodyear-randsydda skor tar plats även på den här typen av arenor på ett annat sätt än tidigare. Gamla butiken kommer man ha kvar, där man har kontor och lager i anslutning.

Stilrent och modernt i Myrqvist nya butik. Bilder: Myrqvist

Stilrent och modernt i Myrqvist nya butik. Bilder: Myrqvist

En annan svensk aktör i instegssegmentet av randsytt är Morjas. Nyligen blev det känt att Morjas tagit in ett i sammanhanget rätt rejält kapitaltillskott från externa investerare, 13,6 miljoner. 10 av de miljonerna kommer från välkända affärskvinnan Christina Stenbeck via hennes bolag Camshaft. En inte alltför vild gissning är att vi kan se fram emot en butiksöppning för märket under nästa år, men redan nu kan man se och testa skorna i deras showroom på Kommendörsgatan 25.

Plain cap toe i mocka från Morjas. Bild: Morjas

Plain cap toe i mocka från Morjas. Bild: Morjas

 


 

Österrikisk-rumänska Maftei som erbjuder mycket prisvärt bespoke var med under de två första åren av super trunken i Stockholm, senast då 2015. Nu kommer man tillbaka till Sverige i egen regi, för trunk show under tre dagar den 22-24 november. Kontakta info@maftei.at för mer info och tidsbokning.

Mafteis bord vid en av super trunksen de var med på.

Mafteis bord vid en av super trunksen de var med på.