Numera hittar ni den engelska versionen av den här bloggen på adressen Shoegazing.com, istället för som tidigare på Shoegazing.se/english, ett klart lyft känner jag. Samtidigt har jag nu lanserat en Patreon-sida där den som kan och vill har möjlighet att stötta Shoegazing och vara med och möjliggöra fortsatt hög nivå på innehållet.

 

Ända sedan jag startade Shoegazing har jag velat fortsätta utveckla bloggen och allt runtomkring. Senaste steget i detta är då att äntligen få loss domänen Shoegazing.com. Jag har under flera år betalt för bevakning av domänen som inte varit till salu, och som inte heller hade en aktiv sida, vilket var lite frustrerande. För ett halvår sedan ungefär kom den så äntligen ut till försäljning, men till ett högt pris. Jag har försökt buda ner det till en rimligare kostnad, men fick tillslut lösa det hela med en avbetalningsplan. Nu är Shoegazing.com i alla fall mitt tillslut, och numera hem för internationella versionen av bloggen. Jag har också passat på att flytta både .se och nya .com-sajterna till en ny betydligt bättre serverleverantör än vad jag haft tidigare, vilket bör innebär att ni upplever sajten som klart snabbare och även säkrare, med ssl-certifikat.

Från besök i Crockett & Jones fabrik i Northampton, för stort reportage här på bloggen.

Från besök i Crockett & Jones fabrik i Northampton, för stort reportage här på bloggen.

Som jag skrivit om tidigare jobbar jag numera 20%, en dag i veckan, med Shoegazing, vilket har inneburit ett stort lyft för mig privat. Från att ha gått på knäna med vanligt heltidsjobb (som ofta snarare var minst 120%) och ha drivit blogg, eventen, tävlingarna osv plus familj och allt annat i livet, så har jag nu om än fortfarande en späckad men betydligt mer hanterbar tillvaro, där jag slipper jobba halva nätterna på samma sätt som innan. Att behöva ta ut lön ur den enskilda firma jag har för Shoegazing har dock inneburit att jag fått mindre resurser att resa och göra annat som i mångt och mycket kan möjliggöra bra innehåll på bloggen.

Idag är huvudintäkterna för Shoegazing bannerannonser, jag har aldrig något betalt innehåll. Enda jag tar emot är recensionsexemplar om jag tycker det är något som är av värde att recensera (jag tackar nej till det mesta här, då jag bara recenserar sådant som inte redan är väletablerat). Men exempelvis bespokeskor jag beställer betalar jag tvärtemot vad många verkar tro i princip alltid fullpris för (har ju mest japansk bespoke, och de som känner till japansk kultur vet att där tar man alltid fullt betalt). Allt för att hålla bloggen så objektiv som möjligt. Och när jag nu är anställd på Skolyx är det viktigt att vara väldigt tydlig med detta, så ni läsare vet och kan värdera det jag skriver om våra produkter därifrån. Då jag är journalist i grunden är den här biten viktig för mig. Eventen jag anordnar ger inte jättemycket inkomster, där har det varit viktigare skapa bra event än tjäna pengar, och exempelvis sponsorpengarna för VM i skotillverkning går direkt till prispengar åt de tävlande (det betalas tom direkt från partnersen till topptrion).

Årets världsmästarsko av Daniel Wegan. Skor som denna, förra årets vinnarsko av Patrick Frei, och andra mästerverk från tävlingarna, hade vi förmodligen inte fått se utan VM:et som jag drog igång.

Årets världsmästarsko av Daniel Wegan. Skor som denna, förra årets vinnarsko av Patrick Frei, och andra mästerverk från tävlingarna, hade vi förmodligen inte fått se utan VM:et som jag drog igång.

Vad jag tänkt testa nu är att möjliggöra ekonomisk stöttning från er läsare via tjänsten Patreon. Det är en väletablerad plattform för kreatörer av olika slag, för att få in finansiering från sina läsare/följare, där man väljer en summa att bidra med per månad. Från knappt 40 kronor i månaden kan man välja bidra med i mitt fall, och man kan när som helst avbryta. Det används av många runtom i världen, inom menswear-fältet har exempelvis Parisian Gentleman en Patreon-sida för sin YouTube-kanal.

Jag kommer dock göra det lite annorlunda mot hur det brukar vara. Syftet med min Patreon-sida är inte att erbjuda exklusiva saker till de som kan betala mest – jag kommer alltid att hålla bloggen och allt mitt innehåll, tävlingar och evenemang öppna för alla – utan snarare är det en kanal där de som kan och vill stödja mitt arbete med Shoegazing har möjlighet att göra det, och med detta göra det möjligt för mig att tillhandahålla bättre innehåll. Det jag vill använda potentiella inkomster härifrån mot är att kunna träffa fler människor från skovärlden, besöka fler workshops och fabriker, för att kunna göra fler artiklar för bloggen och spela in nya podcast-intervjuer. Alla inkomster kommer att gå direkt till innehållsproduktion för Shoegazing. Jo, en förmån får de som bidrar, ni kommer få vara med och bestämma vilka resor/intervjuer/artiklar som ska genomföras för pengarna.

Om du uppskattar bloggen, podcasten, Instagram-sidan, evenemangen, tävlingarna med mera som Shoegazing står bakom och känner att du har möjlighet att stödja den, skulle ditt bidrag vara mycket uppskattat! Här hittar du Patreon-sidan.