Ännu en super trunk är till ända. Gångna helgens event i Stockholm samlade kring 700 personer, cirka 70 par skor såldes (och många fler beställdes efter eventet) och stämningen var som vanligt hög. Här en sammanfattning av dagen i text och mycket bild.

 

I år hade vi inga riktiga dragare på utställningsgolvet, som exempelvis Meermin eller Vass, utan hade fokuserat på lyfta fram nya grejer för Sverige som inte var särskilt känt innan, därför glädjande se att besökarantalet håller stilen, vi har nu konstant legat på mellan 700-900 besökare samtliga sex år. Shoegazing Market, marknadsplatsen för second hand-skor, var tillbaka efter fjolårets succé. Vi hade fler säljare än i fjol men lite färre antal par, och då många hade lärt sig ifrån förra året och satt rimligare priser överlag så såldes ändå lite fler par än sist, 35 par fann nya ägare. Allt från premiumskor från exempelvis Gaziano & Girling och Saint Crispin’s, till skor från billigare märken som Myrqvist och Loake fanns att fynda bland.

Som alltid välbesökt när super trunken intar Scandic Anglais vid Humlegården mitt i Stockholm.

Ett av borden vid Shoegazing Market-marknadsplatsen.

Allra störst avtryck på utställargolvet gjorde förmodligen CNES Shoemaker, en av Vietnams största tillverkare av Goodyear-randsydda skor. Med en imponerande nivå på finish och konstruktion för mycket facila priser fick de många besökare att höja på ögonbrynen och också beställa ett par. Goodyear-randsytt började på 2 200 SEK, för 300 kr till fick man smal och extremt uppbyggd midja, handrandsytt låg på 4 500 kr och Goodyear i cordovan bara på 5 000.
Belgisk/spanska Sons of Henrey var också väl emottaget, mellanprisskor med klassisk design där framför allt materialutbudet sticker ut, med många olika spännande grain-läder inte minst. Tom Brone som driver märket sourcar allt läder själv, och har bra kontakter i garverinäringen.
Min arbetsgivare Skolyx var enda utställaren som varit här tidigare, och här var det framför allt nya linjen TLB Mallorca Artista som fångade besökarnas uppmärksamhet, med sina mycket smala midjor (även på gummisulade skor), hälkappor i riktigt läder, med mera.

CNES Shoemakers bord med skor som höll imponerande nivå sett till prisklassen.

Nya TLB Mallorca Artista linjen hos Skolyx intresserade många.

Split toe derby från Sons of Henrey.

Zeb Shoes från Kroatien var på plats med sin svenska partner The Noble Shoe. Zeb gör Goodyear-randsydd Made to Measure som börjar på bara drygt 4 000 kronor, och har bland annat tillgång till Horween cordovan i flera olika nyanser.
Från grannlandet Norge hade vi besök av Skomaker Dagestad, som hade med sig tre av sina märken de erbjuder i Oslo-butiken. Mycket välgjorda skor från japanska Miyagi Kogyo, brittiska Foster & Sons helt nya RTW-linje, och så inte minst deras egna helt nylanserade premiummärke Dagestad by Santari, handgjord japansk perfektion.
Även topptrion från VM i skotillverkning och vinnaren i VM i skopatina visades upp, och imponerade på besökarna.

Bojan från Zeb Shoes pratade med besökare.

Läcker sula på Dagestad by Santari.

VM skorna på display för folk att beundra.

Michael Håkansson från Magic Mike Patina och sneakermärket Magic Shoe Company målade skor under dagen.

Förutom skoutställarna hade vi som vanligt ett antal partners som gör det hela möjligt. Huvudpartner var svenska skovårdsgrossisten Paul Brunngård, med bland andra egna varumärkena Springyard och Shoe Shame och välrenommerade tyska Collonil 1909 i sitt stall.
Vi hade tre partners. Blugiallo som erbjuder prisvärda måttsydda kostymer och andra plagg visade smakprov på vad de erbjuder och berättade om sin tjänst för besökarna. Granqvist krängde slipsar och accessoarer så det stod härliga till, med 20% rabatt under dagen var det många som slog till. Sedan hade vi sent tillkomna J. Hopenstand från Schweiz, med riktigt välgjorda läderaccessoarer, inte minst sina dubbelsidiga skärp som de är kända för.

Skovård från Collonil 1909 på Paul Brunngårs bord.

Hos Blugiallo.

Accessoargodis hos Granqvist.

Remi Defrancesco från J. Hopenstand visade upp läderalternativ.

På scen var det som alltid bra tryck under finalen av SM i skoputsning. Jakob Mattsson, Johan Olsson och Tobias Bjöörn hade kvalificerat sig, de hade 20 minuter på sig att putsa upp en Loake Aldwych-sko så vacker som möjligt. Efter en svår jurygenomgång utsågs Johan Olsson till segrare, han gick hem med 3 000 kronor, Loake-skon och dess syskon, ett skovårdskit från Paul Brunngård och en glasplakett.
Michael Håkansson från Magic Mike Patina höll sedan en minikurs i hur man färgar om skor, där han visade upp och gav handfasta tips på hur man byter färg på ett par skor, han förvandlade ett par dubbla munkskor från mellanbrunt till djup burgundyton.
En fin dag avslutades sedan med middag i hotellets restaurang. Stort tack från mig och medarrangörerna Roland Olsson, Adrien Combier Hogg och Joakim Berggren till alla besökare och utställare, ses nästa år igen!

SM-finalen igång, som arrangeras i samarbete med Paul Brunngård, där en sko från Loake putsas upp.

Mycket publik som alltid.

Fokuserad Tobias Bjöörn.

Jakob Mattsson använde fingrarna.

Svenske mästaren Johan Olsson.

Vinnarskon. Collonil-vaxet hade stått och blivit lite varmt och mjukt och var lite svårarbetat, så samtliga finalisterna kämpade lite mer än vanligt med att få till en hög glans. Svårt jämföra med tidigare år därav, men rättvist mellan de tävlande.

De tre tävlande med Anders Sundström från Paul Brunngård.

Michael Håkansson, Magic Mike Patina, lärde ut hur man färgar om skor.

Brunt blir rött.

Magic Mike Patinas display.

Work in progress.

Fynd på andrahandsmarknaden.

Folk som provade skor.

Granqvist bord.

Olika sorters slipsar.

Läckra midjan på ett par gummisulade TLB Mallorca Artista hos Skolyx.

Skolyx hade med sig en hel del grejer.

Skolyx egna sneakers och randsydda instegskollektion.

Sons of Henreys grejer spanades in.

Ljusare split toe.

Sons of Henreys undersida.

Blugiallo som kan måttsy i princip hela garderoben med riktigt välgjorda, prisvärda grejer.

Riktigt läcker wholecut loafer från CNES Shoemaker.

Eleganta midjor.

Patina balmoral oxfords.

Även gummisulorna är fina.

Dagestad by Santari har lite rymligare läster framtill där tårna inte ska klämmas ihop, riktigt bekväma upplevde jag det som.

Några modeller från Foster & Son’s RTW.

Riktigt läcker split toe från Miyagi Kogyo.

Test av skon ovan.

Paul Brunngård pratade skovård.

Före och efter.

Paul Brunngårds sneakervårdsserie Shoe Shame.

Kängor från Zeb Shoes uppradade.

Godbitar från Zeb.

Besökare spanar in utbudet.

Dubbelsidiga bälten från J. Hopenstand.

Stora möjligheter anpassa sitt bälte.

Andrahandspjucks.

En til fin midja.

Patina sneakers. Bilder förutom mina egna: Daniel Öhrstedt, Sons of Henrey

 

FILMER FRÅN SCENPROGRAMMET

SM i skoputsning:

 

Minikurs i hur man färgar om skor, med Michael Håkansson, Magic Mike Patina: