Nu har norska skobutiken lanserat sin egna premiumlinje Skomaker Dagestad by Santari, skor av absolut högsta nivå som exempelvis är handrandsydda och har handsydd midja med riktig ”blind welt”, omkring 50 timmar läggs per par. Priset ligger på 14 000 kronor och ingen extrakostnad vid MTO. Ni som besöker super trunken i Stockholm 28 september får chans se och prova.

 

Santaris lilla workshop.

Santaris lilla workshop.

Skomaker Dagestad har utvecklat linjen ihop med Atsushi Tate som driver en liten tvåmannaworkshop i skostadsdelen Asakusa i Tokyo. Jag har själv besökt honom flera gånger och det är en väldigt hängiven skotillverkare, oerhört nördig och engagerad, som både tillverkar egna märket Santari, gör mindre produktioner för andra märken, erbjuder bespoke, och dessutom är den som gör handsömnaden på exempelvis split toe derbys åt flera japanska RTW-märken.

Läcker lazyman.

Läcker lazyman.

Oerhärt läckra undersidor.

Oerhärt läckra undersidor.

Lästen som skorna görs på har man tagit fram ihop, den skiljer sig en del mot mycket annat på marknaden i att erbjuda en lite vidare tå, inte minst för passformen och ge bra plats för tårna hela vägen fram. Trots det ser skorna klart eleganta ut, vilket inte minst den mycket smala midjan med fiddle back och tajt skurna, svagt lutande klacken bidrar till. Skorna är lästade för hand och handrandsydda, och även sulsömmen vid midjan sys för hand för att kunna göra en riktig blind welt här, medan sulsömmen framtill görs på maskin för lite mer effektivisering. Trots det beräknar Atsushi att han lägger hela 50 timmar per par. Det i kombination med material av högsta kvalitet – exmepelvis europeiska hudar från Weinheimer, Annonay och Charles F. Stead och både tå- och hälkappor i läder – så är det verkligen skor av yppersta klass detta.

Lite rundare läst med mer plats för tårna.

Lite rundare läst med mer plats för tårna.

Hälkappan i läder prepareras innan pinningen.

Hälkappan i läder prepareras innan pinningen.

Därav också priset på cirka 14 000 kronor (13 300 NOK), vilket ändå får anses vara relativt prisvärt sett till vad man får. Inledningsvis erbjuder Skomaker Dagestad två RTW-modeller, en full brogue oxford i mellanbrunt och en svart lazy man. Inom kort får man in fler modeller, och det finns också samples på ett antal olika varianter som man alla kan beställa som MTO, detta utan prispåslag. Du kan även modifiera lästen och göra andra tillval till satta kostnader. Mer info om detta och bilder på ännu fler modeller finns här. Missa inte att kolla in de här skorna närmre när Dagestad har med sig dem till Shoegazing Super Trunk Show i Stockholm 28 september.

Split toe derby, en av många modeller som erbjuds som MTO utan prispåslag.

Split toe derby, en av många modeller som erbjuds som MTO utan prispåslag.

Gummisula erbjuds också vid önskemål.

Gummisula erbjuds också vid önskemål. Alla bilder: Skomaker Dagestad