Nu öppnar kvalificeringen till Shoegazings SM i skoputsning 2019 i samarbete med Paul Brunngård, där de tre tävlande i finalen gör upp om 3 000 kronor och ett par Loake 1880 Aldwych i mahogany, samma sko som de också ska putsa så vacker som möjligt på 20 minuter. För att ta plats i finalen under Shoegazing Super Trunk Show lördag 28 september ska man skicka in en bild på ett par snyggt putsade skor.

 

Läs allt om eventet Shoegazing Super Trunk Show 2019, där SM-finalen går av stapeln, i det här inlägget. Här finns eventet på Facebook, där du löpande får senaste nytt.

Det blir sjätte året som SM i skoputsning anordnas, och tävlingen har varit ett av de mest uppskattade inslagen under dagen med härlig stämning under den prestigefyllda finalen. Tävlingen, dess deltagare och vinnare har också fått en hel del publicitet i media, inte bara i herrstil-sammanhang utan även i traditionell media som TV4 Nyheterna och Nyhetsmorgon i samma kanal, Sveriges Radio både nationellt och lokalt, och i många lokaltidningar. Det är en tävling som kittlar, då väldigt många har någon sorts relation till skoputsning och det är fascinerande att se vad de duktiga skoputsarna kan åstadkomma på så kort tid. Tidigare segrare har varit Anders Sundström 2014, Johan Wennerholm 2015 och 2017, Anders Ericsson 2016, och Michael Håkansson förra året. Michael har också blivit utvald att representera Sverige i Shoe Shining Champion of Champions i Tokyo 14 september, där han ska försvara Sveriges färger mot de tre världsmästarna och en japansk och en rysk mästare i skoputsning (läs mer om den tävlingen här). Tanken är att den tävlingen ska hållas var tredje år, så en av de kommande svenska mästarna kan också få chansen att få resa till Tokyo för detta.

Under finalen av SM i skoputsning förra året, från vänster: Joakim Spogardh, Johan Olsson och Michael Håkansson.

Kvalificeringen till själva finaldelen av SM i skoputsning under eventet går till på följande vis: Alla som planerar att besöka trunk showen får skicka in en bild på ett par välputsade skor. Det kan vara en bild på hela skon, på bara tåhättan, ena skon i profil eller så, vad som helst är okej. Det som kommer bedömas är hur fint skon är putsad, observera att det inte enbart handlar om att ha högst glans utan att även andra parametrar kommer att tas in i bedömningen, som djup i putsen, eventuella färgskiftningar, och så vidare. Man får bara skicka in en bild per deltagare, men det behöver inte vara en nytagen bild, utan den kan vara tagen när som helst. Dock måste putsarbetet vara utfört av den som skickar in bilden, och det är inte okej att skicka in ett bidrag som använts tidigare, men självklart får alla som deltagit tidigare även skicka in bidrag i år. Det är tillåtet att göra vissa småkorrigeringar av bilden i Photoshop, men större bearbetningar eller användande av filter eller liknande är inte tillåtet. Vi har en mycket duktig fotograf som kommer att granska bilderna, och vid misstänkt brott mot reglerna diskas man. Enväldig jury är jag, forumets moderatorer tillika medarrangörer: Joakim Berggren, Adrien Combier Hogg och Roland Olsson, Anders Sundström från Paul Brunngård och Filip Hallerfelt från Loake. Kvalificeringsomröstningen görs på så sätt att jag visar upp de inskickade bilderna för övriga i juryn anonymt som sedan bedömer dem och utser sina fyra favoriter, jag är den enda som väljer mina favoriter och vet vilka som skickat in bidraget, och de som sedan fått flest röster tar sig till final.

Skicka ditt bidrag till tävlingen till shoegazingblog@gmail.com senast den 8 september, skriv ”SM i skoputsning” i ämnesraden. Ange i mailet vilken storlek du har/tror dig ha i Loake Aldwych på Capital-lästen (lästen är relativt rymlig i storleken, tvekar du mellan två så välj den mindre), och vilken färg av Springyards polish du vill använda i finalen (ljusbrun, mellanbrun, mörkbrun, svart, neutral).

Det är riktigt imponerande vad SM-finalister lyckas få till på 20 minuter.

Andra veckan i september kommer vi sedan presentera de tre bidrag som vi valt ut för kvalificering till finalen under Shoegazing Super Trunk Show. Klockan 14.00 den 28 september sker finalen, och där får alltså varje deltagare en Loake 1880 Aldwych i färgen mahogany, en burk Springyard polish i valfri färg, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Deltagarna får ta med sig egen putsduk, eller ta en vanlig bomullsputsduk som vi tillhandahåller. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna. Juryn som består av samma personer här kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, och har varit intressant att se alla olika taktiker som deltagarna praktiserat tidigare år. Den som vi slutligen utser till segrare får 3 000 kronor i prispengar som Brunngård står för, en glasplakett, ett skovårdskit från Paul Brunngård, samt ta med sig den Loake Aldwych som precis putsats upp, samt dess ”syskon”, hem. Plus naturligtvis att det så klart är stor prestige i att kunna titulera sig svensk mästare i skoputsning.

Publiken förbereder sig inför finalen ifjol.