Den första världsmästaren i skoputsning, Yuya Hasegawa, porträtteras i en ny serie med minidokumentärer gjord av det japanska public service tv-bolaget NHK. En härlig liten film som visar hans väg till att bli en pionjär bland den nya vågen av professionella skoputsare, som finns att se online med engelska undertexter.

Jag har hjälpt NHK med lite bakgrundsinformation om VM i skoputsning och lite allmän information om skoputsaryrket runt om i världen etc., så jag visste att de har arbetat med det ett tag. Nu har en hemsida för serien med minidokumentärer lanserats, varje del är fem minuter lång, och de har börjat sändas på japansk tv. Den porträtterar världsmästare och världsrekordinnehavare i mer speciella fält, och har det typiskt japanska namnet ”Weird World Champions”, en titel på serien jag avrådde, eftersom det kan ses som lite nedvärderande.

En bit från VM i skoputsning i London är med i dokumentären.

En bit från VM i skoputsning i London är med i dokumentären.

Nåväl, kortfilmen om Yuya Haswgawa är inget sådant. Det är en riktigt fin inblick både i hans egen berättelse om att bli skoputsare, om hans skoputsteknik, och om skoputsninsprofessionen som sådan (som säkert bekant är det en egen yrkeskategori i många länder). Du kan se mini-dokumentären här, den har en engelsk speakerröst och engelska undertexter, så lättillgängligt.