För ett par år sedan lanserade Loake en ny topplinje kallad 1880 Export Grade, som mottagits väl. Nu fyller man på modellutbudet i serien, bland annat med märkets första wholecut någonsin.

 

Brittiska Loake är en väldigt populär aktör, inte minst i Sverige, när det gäller instegssegmentet för Goodyear-randsydda skor. Framför allt är det den till största del Northampton-producerade linjen 1880 som är stor. Med Export Grade lyfte man detaljnivån på konstruktion, valde lite finare material och utvecklade nya läster. De säljs bara i Loakes egna butiker samt hos utvalda återförsäljare på enstaka viktiga marknader, som i Sverige. En recension av Loake 1880 Export Grade finns här.

De tre nyanserna som nya wholecut-modellen Parliament görs i.

De tre nyanserna som nya wholecut-modellen Parliament görs i.

Det Loake själva slår mest på stora trumman för när man nu lägger till ett antal modeller och material till Export Grade-serien wholecuten Parliament, som alltså är Loakes första wholecut någonsin. Den görs på den mer mejslade Tower-lästen, och i Onyx black, Antique brown och Antique Blue. Man har också nya full brogue-modellen Torrington i samma läderval, samt plain cap toe oxforden i nya mörka lädret Roasted Coffee.

Fina bruna nyansen Roasted Coffee gör premiär.

Fina bruna nyansen Roasted Coffee gör premiär.

Full brogue x3.

Full brogue x3. Bilder: Loake

För egen del så skymtas den största nyheten i kampanjvideon du kan se nedan, att man äntligen valt att använda salpa (leather board på engelska, läderslipdamm sammanpressat med lim) för hälkapporna. Tidigare för Export Grade har man även här kört en variant av plast/celastic, men nu tar man då äntligen steget över till det i min mening klart bättre, mer formbara materialet salpa. Priset på Export Grade ligger på 3 800 kronor, förutom för wholecuten då det kliver upp på 4 500.