Nu när våren är på väg att göra sitt intåg och det erbarmliga gruset snart är borta från våra gator och torg, plockas också de lädersulade godbitarna fram ur garderoben. Efter att ha stått ett antal månader kan det vara att rekommendera att ge skorna en omgång vård innan användning, mer om detta i dagens inlägg. Också kort om en artikel i Financial Times How to Spend it om japanska skotillverkares intåg i Europa, där undertecknad är en av de intervjuade.

 

Jag har tidigare skrivit lite bredare om säsongsförvaring av skor, där jag nämner dagens mer specifika del lite kort, men här är tanken att gå in mer i detalj på detta. Det handlar alltså om att se till att ge skorna en omgång vård efter vilan. Det handlar då om exempelvis då lädersulade skor som förmodligen stått undanstoppade för de flesta nu under vintern, eller om exempelvis kängor som får uppleva motsvarande under sommarhalvåret.

En vårdomgång efter säsongsförvaringen gör gott.

En vårdomgång efter säsongsförvaringen gör gott.

Under de månader som de stått oanvända har alla vårdande ämnen som lagts på skorna redan gått in i lädret och det är inte ovanligt att det börjat bli aningen torrt på sina ställen. Att börja använda skorna med lite uttorkat läder kan orsaka onödiga påfrestningar. Så även om det inte nödvändigtvis gäller alla skor, så brukar jag rekommendera att man tar det säkra före det osäkra och smörjer in dem med åtminstone ett lager skokräm och sedan om man då vill går på med vaxpolish i önskad utsträckning. Märker man att lädret känns riktigt torrt kan man lägga på mer kräm, eller kanske till och med börja med en liten mängd återfuktande renovateur eller läderbalsam.

Gör man detta säkerställer man att lädret är vid god vigör innan det börjar bändas och utsätta för yttre påfrestningar igen. Väl värt den lilla extra tid det tar att genomföra.

För att gå djupare i ämnet skovård, läs mer och se film i Shoegazings kompletta skovårdsguide.

 


 

I förra helgens upplaga av brittiska dagstidningen Financial Times helgbilaga How to Spend it kunde man läsa en stor artikel om japanska bespokskomakare och tillverkare av Goodyear-randsydda skor, om vad som gör att de fått mycket uppmärksamhet internationellt och att de nu är på väg in i Europa på allvar. Jag är en av de som är intervjuade i ämnet. Artikeln kan läsas online här.

Här från den fysiska upplagan av FT How to Spend it. Bild: Ben Morris