Parfymer inspirerade av olika skor och skotillverkning – det är vad den italienska bespokeskomakaren Roberto Ugolini har utvecklat tillsammans med en tysk parfymfirma. Tre olika dofter erbjuds, en för män, en unisex och en för kvinnor – med namnen Oxford, Loafer och Kitten Heel.

 

Det finns några olika ”#menswear-parfymer”, som den klassiska Sartorial av Penhaligon, vilken är inspirerad av dofterna på i ett skrädderi. Men vad jag känner till så är Roberto Ugolini Fragrances de första skorelaterade parfymerna, så självklart måste Shoegazing skriva om detta. Det är Herbert Stricker som driver Classic Parfums, en tyskt grossist som säljer några exklusiva parfymmärken i Tyskland och grannländerna men som nyligen har börjat skapa sina egna parfymer, som har utvecklat Roberto Ugolini Fragrances i samarbete med bespokeskomakaren. Målet är att skapa tidlösa parfymer för både män och kvinnor.

De tre parfymerna, som levereras i exklusiva flaskor med handstansade läderetiketter och lock i gethorn.

Jag har beställt små provflaskor av de tre parfymerna, och nu är inte jag någon expert inom fältet överhuvudtaget, men jag gillar dem. Jag kommer inte försöka beskriva dem själv, jag är lika dålig på detta som när jag försöker beskriva viner, så jag använder företagets beskrivningar. Den bruna flaskan med doften heter Oxford är min favorit (naturligtvis…), det är en doft för män som har en topp av ”syrlig grapefrukt, rosépeppar och apelsinskal mot en oljig svartpeppar,  rökelse och heta stenar. En lite fruktig rosenton uppstår djupt inuti ett kluster av mint, bittert geraniumblad, med en antydan av skokräm. Basen […] utgörs av robust, aromatisk cederträ och sandelträ i kombination med en jordig touch med patchouli, bensoin och vetivergräs.”

Oxford är en trevlig, mångbottnad parfym.

Parfymen Loafer är en lättare unisex-doft, ”öppnar med en touch apelsin och kläver, kärnan utvecklas till en aromatisk blandning av ylang, geranium, muskot och ambra, vilket skapar en lite salt, frisk och blommig kropp som omfamnar en. Jordig patchouli i basen ger doften ett klassiskt chypre-liknande slut. ”
Kitten Heel är en parfym för kvinnor, med ”aprikostoner och mjuk, bananaktig ylang […]. I hjärtat introducerar ett rosigt pelargonblad en touch av friskhet, med en balsamisk värme från skog, harts och mjölkig vanilj och tonkabönor.”

Loafer-parfymen med några av dess ”råmaterial”. Alla bilder: The Nose Behind

Alla parfymerna har fått relativt höga betyg på recensionscommunityt Parfumo. 100 ml Eau de Parfum-flaskorna kostar cirka 1 990 kronor och kan beställas från till exempel Essenza Nobile, där du som jag gjorde också kan beställa de små provflaskorna på 3ml, vilket kan vara rimligt att göra så du vet att du gillar det innan du köper en av de relativt dyra stora flaskorna.