När vaxpolish använts en tid och torkat en del brukar den krackelera och bli i mindre bitar, vilket kan göra den svårare att använda. Här visas hur man enkelt löser det problemet.

 

Vaxpolish består av olika vaxer och oljor som har värmts upp och blandats samman till en flytande vätska, fyllts på i sina metallburkar och sedan stelnat till det hårda vax det säljs som. Att låta vaxet gå igenom den proceduren igen är inga problem. Har du polish som är sprucken och i mindre bitar, ställ den på en varm spis (tror tyvärr inte induktionshällar fungerar), i ugnen eller använd en varmluftspistol, låt vaxet långsamt smälta och bli flytande. Det är bra om det inte blir för varmt, bättre smälter lugnare, du kan röra lite i den för att hjälpa det på traven.

Det krackelerade vaxet på spisen, där det börjat smälta och bli flytande igen.

När det smält helt lyfter du av burken från värmen och låter det svalna. Tänk på att det kan vara lite vax utanpå burken också, som även den smälter, men lätt torka bort. Burken blir så klart varm, så använd grytlapp eller liknande.

Därefter är det bara låta det svalna en stund och efter någon timme har du en hel vaxkaka att arbeta med igen. Känslan när du gnuggar på vaxet på trasan kan ändras en aning, men funktionen är densamma. Ett enkelt hemmafix för den som stör sig på att försöka arbeta med de allt mindre vaxbitarna allt eftersom den gamla polishen spricker.

När vaxet stelnat igen ser det ut som en ny burk, bara att innehållet inte är upp till kanten.

Nedan en kort film som visar processen också: