Vi är glada att presentera den andra omgången av VM i skotillverkning, där finalen äger rum under London Super Trunk Show den 23 mars 2019. I prispotten finns 69 000 SEK (£ 6 000) och en chans att visas upp för skoälskare runt om i världen. Här är all information om tävlingen.

 

VM i skotillverkning arrangeras av Shoegazing och The Shoe Snob, i samarbete med nätbutiken Kirby Allison’s Hanger Project och bokprojektet Master Shoemakers. Årets premiär av tävlingen var en stor framgång. Vi hade 30 tävlingsskor inskickade från hela världen (se alla bidragen här), med en mycket hög standard inte minst på de som slutade i toppsegmentet. Under finalen vid London Super Trunk Show i april var alla skor utställda och intresset från besökare var stort. Vinnande skon gjorder av den tyska bespokeskosmakaren Patrick Frei, andraplatsen gick till Daniel Wegan från Gaziano & Girling och tredje plats till fransmannen Philippe Atienza. För Patrick Frei har världsmästartiteln inneburit ett kraftigt ökat intresse för hans skor, och för att kunna hantera efterfrågan har han höjt priserna.

Alla skor som var en del av årets tävling, här på display vid super trunken i London.

Dessa tre skor har sedan turnerat till New York, Chicago, Singapore, Seoul, Peking, Hongkong, Stockholm, Tokyo, Oslo och är nu i Genève, med sista stopp i Paris i början av december. Skoälskare runt om i världen har haft chansen att beundra hantverket, och människor som inte vet mycket om skor har upptäckt vad som kan göras. Jag är också väldigt glad över att industrin verkar ha accepterat tävlingen, feedback från bespokeskomakare och skobransch har också varit mycket positivt.

De tre tooplacerade skorna på deras världsturné, här hos Unipair i Seoul, Sydkorea. Bild: Unipair

Nu är det dags för andra omgången av världsmästerskapet. Nedan i den officiella utlysningen hittar du alla detaljer, och för bespokeskomakare eller personer som arbetar med att göra skor, hur man deltar i VM. Men för att sammanfatta det, kommer deltagarna att göra en mörkbrun full brogue oxford (lite extra press på ovandelen denna gång, med andra ord) med enkel lädersula, handrandsydd med handgjord avlappssöm. Kriterierna som ska bedömas är svårighetsgraden och utförandet av tillverkningen, men också den övergripande designen/estetiken.

I år ska en mörkbrun full brogue oxford göras. Här är ett mycket klassiskt exempel gjord av Marquess / Shoji Kawaguchi.

1:a pris är 35 000 SEK (£3 000), 2:a 23 000 SEK (£2 000) och 3:e 11 500 SEK (£ 1 000), plus alla podiumplacerade skor kommer att ställas ut på varuhuset Isetan Men’s  i Tokyo, Japan, och i andra butiker på olika platser runt om i världen, liknande årets turné. När tävlingen är över kommer alla skor skickas tillbaka till de som gjort skorna och kan användas som samples (för topp tre blir det efter turnén). På Shoegazing och The Shoe Snob och i våra sociala kanaler kommer vi också att visa alla deltagare i VM.

Vi hoppas att vi återigen får ett brett deltagande som är med i tävlingen, både större, mer etablerade företag och små mer okända enmansoperationer. För att delta i tävlingen anmäler man sig genom att skicka ett e-mail till shoegazingblog@gmail.com senast den 15 januari 2019. Eventuella frågor om tävlingen kan också skickas dit (läs utlysningen nedan först dock).

Fjolårets andraplacerade tävlande till vänster, svenske Daniel Wegan, och världsmästaren Patrick Frei.

Vi lärde oss en hel del från första omgången av tävlingen, saker vi tar med oss inför nästa år, bland annat ett tydligare system för avdrag om riktlinjerna i tävlingen inte följs. I juryn som kommer att granska skorna finns flera bespokeskomakare och yrkesverksamma inom branschen, preliminära jurymedlemmar är bespokeskomakarna Patrick Frei (världsmästaren från i år), Jim McCormackNicholas TemplemanKiichiro Ozeki (tidigare hos Hiro Yanagimachi, nu Gaziano & Girling) samt Patrick Verdillon, Director bespoke hos John Lobb Paris. Någon till bespokeskomakare från förhoppningsvis Italien vill vi också få in i juryn. Men för att bredda med en lite annan synvinkel kommer jag, Jesper Ingevaldsson från Shoegazing, och The Shoe Snob från The Shoe Snob vara en del av juryn, och representanter från de sponsorer som gör tävlingen möjlig: Edmund Schenecker som är en frekvent kund av bespokeskor, Kirby Allison, grundare av The Hanger Project, och Gary Tok, författare till boken Master Shoemakers.

Finalen i VM i skotillverkning kommer att äga rum vid nästa års London Super Trunk Show, som vi härmed tillkännager kommer att äga rum den lördag 23 mars, den här gången på en ny plats i Mayfair. Mer information om eventet kommer på bloggen framöver. Super trunken kommer som tidigare samla mer än 10 märken från hela världen och kommer bland annat att vara värd finalen i VM i skoputsning och även för första gången VM i skopatinering, som gör VM-trion komplett. Så skriv upp 23 mars i kalendern och boka din resa till London genast!

Publik som följt prisceremonin.

 


 

WORLD CHAMPIONSHIPS IN SHOEMAKING 2019 – OFFICIAL CALL FOR COMPETITION

Criteria for shoe:
– Full brogue oxford model (4-6 separate leather pieces, brogueing along all edges of the leather pieces, wingtip and medallion is mandatory, further decorative brogueing and decorations is ok but not necessary, but no contrast stitching)

– One left shoe, size UK8 (or corresponding size)
– Dark brown box calf upper (aniline dyed leather)
– Single leather sole
– Hand welted, handmade sole stitch
– Dark brown sole and heel edges, natural coloured bottom (decorations with for example wheels or nails are ok, but no dye or burnish)
– Finished inside of the shoe, with sock lining etc.
– No branding
– Shoes will be displayed without last or shoe tree for the jury, but if shoe tree is provided these will be used when they are showcased during the event

Errors in respect to the above specifications will result in deductions of points, 5% deduction of total points for small errors, 10% deduction of total points on larger errors. If the shoe does not follow specifications at all, it can be disqualified. Jury decisions on the above cannot be overruled.

Competitors can enter both as a company or as a person. All persons that have been part in the making of the shoe should be stated, and which process(es) each person have made.

Criteria that will be judged:
Degree of difficulty (maximum 10 points per jury member)
Jury look at how complicated construction methods that have been used, how advanced they have been built both in large and in smaller details, etc.

Execution (maximum 10 points)
Jury look at how well the various parts of the shoe construction have been made, how neat and clean the work is, how well executed the level of finishing is, etc.

Design / Aesthetics (maximum 5 points)
Jury look at the overall aesthetics of the shoe, proportions, etc.

Prizes:
1st prize: £3,000. Glass plaquette. Shoe showcased at Isetan Men’s department store in Shinjuku, Tokyo, plus other stores around the world.

2nd prize: £2,000. Glass plaquette. Shoe showcased at Isetan Men’s in Tokyo, plus other stores around the world.
3rd prize: £1,000. Glass plaquette. Shoe showcased at Isetan Men’s in Tokyo, plus other stores around the world.

How to enter the competition:
Competitors who wish to enter the contest need to register to shoegazingblog@gmail.com no later than January 15 2019, send in name/brand under which you wish to enter. Only one entry per competitor. It is free of charge to enter the competition. For any questions, send e-mail to the address above. We encourage brands/makers to take pictures of the making process to be shared after the final on March 23.

The competition shoe should be sent to England to be judged and displayed at the London Super Trunk Show 2019 at Saturday March 23. They have to be delivered in London no later than March 19 (we had shoes coming in too late last year who missed being part of the contest, so please send shoes in time, for example if sent outside the EU they may stay in customs several days etc).
Address to send the shoe to will be given once competitor send a final confirmation e-mail of finished shoe and is due to ship it.

Judging process and award ceremony:
Jury will review and judge the shoes on Friday March 22, at this stage the shoes will be anonymous*. Note that due to this, competing shoemakers can not show the competition shoes in for example social media until March 23, and they cannot reveal that they are entering the contest. The shoes will be displayed during the London Super Trunk Show event on Saturday March 23, where the award ceremony will take place at 16.00. Then the World Champion in Shoemaking and the podium places will be announced (competitors don’t have to be in place themselves), with the full top ten list (the other positions will be revealed later). All competition shoes will also be showcased on Shoegazing and The Shoe Snob’s blogs and social media channels.

The jury (preliminary, and one more shoemaker to be added):
Patrick Frei, bespoke shoemaker, world champion in shoemaking 2018
Jim McCormack, bespoke shoemaker

Nicholas Templeman, bespoke shoemaker
Patrick Verdillon, Director bespoke John Lobb Paris
Kiichiro Ozeki, bespoke shoemaker
Edmund Schenecker, sponsor, bespoke shoe customer
Kirby Allison, sponsor, founder of The Hanger Project
Gary Tok, sponsor, author of Master Shoemakers
Jesper Ingevaldsson, Shoegazing
Justin FitzPatrick, The Shoe Snob

The jury decision cannot be overruled.

The shoes will be returned to the contestants and can be used as display shoes (for top three, after the tour to Isetan, Japan, and other stores). In the case they need to be shipped back, shipping costs apply.

*Jesper Ingevaldsson of Shoegazing will know who enters the contest, due to him taking care of the registration and answering questions. However, he will not know which shoe belongs to whom when reviewing and judging them. For all other parties of the jury, the shoes will be strictly anonymous.