Många tekniska innovationer som tagits fram har inte överlevt tidens tand, av en eller annan anledning. En sådan är pedoskopet, en på sin tid högteknologisk röntgenapparat för skoutprovning som lanserades på 20-talet, där man helt enkelt stack in fötterna i en röntgenlåda så man kunde se hur fötterna satt i skorna.

 

 

Den som brukar tillskrivas att ha uppfunnit pedoskopet är Dr. Jacob Lowe, en amerikan som modifierade en medicinsk röntgentmaskin och på stora skokonvent i Boston 1920 och Milwaukee 1921 presenterade sin uppfinning. Han gjorde en patentansökan på pedoskopet 1919, men det beviljades inte förrän 1927, och då tillskrev han det till Adrian Company of Milwaukee. Det var också i Milwaukee som man var störst på att tillverka pedoskop, och cirka 15 000 maskiner gjordes och såldes främst i Nordamerika men också till Europa, innan man mot andra halvan av 1900-talet började uppmärksamma den hälsofara som röntgenstrålarna innebar, och de så småningom blev bannlysta. Nu är de ett intressant historieföremål.

Gammal reklam för pedoskopet.

Pedoskopet fungerade så att kunden, ofta barn då de ju hade svårt att beskriva hur skornas passform kändes, men även vuxna, stack in sina fötter med skorna på dem i maskinen. Genom ett tittfönster för kunden och två på sidorna där föräldrar eller butiksbiträden kunde spana in kunde gjorde röntgenstrålarna att man kunde se fotbenen och tårnas konturer mot kanten på skorna, och göra en bedömning av passformen. På den här tiden hade även barnskor ofta en hårdare tåkappa, så det var inte så enkelt bara klämma som vi i regel gör på barnskor idag.
Schweiziska Bally var ett av de företag som var mest offensiva i användningen av pedoskopet, här i Sverige var det Sko-Konsum (en del av det som idag är Coop) som var främsta användare av dem. De gamla röntgenapparaterna är nu dock förpassade till historieföremål, bland annat hos skomuseet i Kumla kan man spana in en gammal maskin.

En annan annons, här för Sko-Konsum. Bild: KF

En Sko-Konsum-butik i Kalmar på 1930-talet, med pedoskopet längst in till höger. Bild: Kalmar läns museum. Översta bilden: The Telegraph

Ett certifikat som butiker som hade ett pedoskop använde. Som synes var i vissa fall också ett viktdistributionstest del av paketet. Bild: Orau