Nu har vi utsett de tre finalisterna som gör upp om att bli svensk mästare i skoputsning 2018. Vid Shoegazing Super Trunk Show lördag 29 september i Stockholm kommer de ha 20 minuter att putsa upp en sko så vacker som möjligt.

 

För de som eventuellt missat så går årets super trunk återigen av stapeln på Scandic Anglais på Humlegårdsgatan 23 mitt i Stockholm. Utställare i år är Skolyx som säljer egna märket, spanska Yanko samt TLB Mallorca, ungerska Vass,JSEP Japan Shoes Export Platform, med märkena Miyagi KogyoMatsumoto och Kiten, tyska märket Heinrich Dinkelacker, polska bespokeskomakaren Jan Kielman, och brittiska premiummärket Gaziano & Girling.
Huvudpartner och andra utställare är svenska skovårdsgrossisten Brunngård. Partners är skjortmärket Shirtonomy och slips- och accessoarmärket Granqvist.
Det blir premiär för Shoegazing Market, en second hand-marknadsplats där du kan sälja och köpa begagnade kvalitetsskor eller kraftigt nedsatta nya. Utställning med de tre podiumplacerade skorna från VM i skotillverkning. Under dagen kommer det också bli bespokeskotillverkning och patinamålning live med Daniel Wegan och Neus Benavent, Gaziano & Girling. Wegan är också med i ett seminarium om skors passform, med Daniel Wegan, ihop med Jörgen Stålborn, Hojs SkomakeriAllt om super trunken i det här inlägget, och här finns eventet på Facebook, sprid gärna!

För att kvalificera sig till finalen av SM i skoputsning, skulle man skicka in en bild på ett par välputsade skor, som granskas av juryn bestående av mig och medarrangörerna Roland Olsson, Joakim Berggren och Adrien Combier Hogg samt Niclas Andersson, Springyard, och Filip Hallerfelt, Loake. Av de tiotalet bidrag vi fick in i år valde vi sedan våra tre favoriter var (jag den enda som vet vilka som ligger bakom bidragen, för övriga i juryn är de anonymiserade), och de som fick flest röster fick en finalplats. Det var jämnt, men dessa är årets tre finalister:

Johan Olsson. Framför allt är det det härliga djupet i tonen som först fångar ens uppmärksamhet här, som accentueras av den utmärkta glansen på tå- och hälhätta. Fota glänsande skor i sol kan alltid vara lite knepigt, här får dock skorna skina snyggt.

Michael Håkansson. Kliniskt välputsat par från John Lobb Paris, av Michael som också målar patina under namnet Magic Mike Patina. Bildkvaliteten till trots så går det inte att undvika att imponeras av de välglänsande tåspetsarna och den mycket tjusiga övergången till den mindre putsade vampen.

Joakim Spogardh. Påminner en hel del om dubble svenske mästaren Johan Wennerholms första kvalificeringsbidrag, men en galet glansig svart oxford. Här är det en sko i corrected grain som putsats, vilket gör det lite annorlunda att bedöma, men juryn som vet utmaningarna med glansputsa även det lädret föll ändå för detta.

Klockan 14.00 den 29 september går finalen av stapeln, som arrangeras i samarbete med Brunngård, och där får alltså varje deltagare en Loake Aldwych i färgen Mahogany, en burk Springyard-polish i valfri färg, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Om deltagarna vill får de ha egen putsduk, annars erbjuder vi vanlig bomullsputsduk. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna, och det vi lärt oss från tidigare år är att duktiga putsare hinner med imponerande mycket på den korta tiden. Vi i juryn kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, om man ska fokusera på få till en fin spit-shine på tåhättan eller jobba med mer jämn glans över hela skon, om man vill få till någon sorts antiqueing, och så vidare. Den som utses till svensk mästare vinner 3 000 kronor, den putsade skon och dess “syskon”, en glasplakett samt ett paket med Springyard-skovårdsprodukter. Besöker ni super trunken så se till att vara med i publiken under finalen, det brukar bli klart underhållande. Vi vill också tacka er som skickade in bidrag men som inte kvalificerade er.

Vem får med sig denna från finalen den 29 september?