Många reflekterar kanske inte över vilken höjd klacken har på ett par herrskor, men det är något som påverkar både utseende och bärupplevelse en hel del. Här en närmre titt på denna bärande del av skon.

 

Till att börja med ska vi gå igenom var man egentligen mäter klackhöjden, vilket är en krånglig historia, då det finns olika skolor och det sällan framgår vilken som gäller för respektive tillverkare. På herrskosidan har vi det i alla fall lite lättare än på damsidan, där det när gäller högre klackar ju är stor skillnad i höjd mellan bakre del, mitt och främre del på klackens ovansida.
En skola säger att du mäter klacken ungefär en centimer in från bröstet, alltså den främre delen av klacken. Inom fabrikstillverkningen är det vanligaste metoden (som jag förstått det hela). En annan skola mäter den från högsta stället, vilket då i princip alltid är längst bak. Den metoden underlättar så klart för oss kunder, då det är enklare för oss att mäta och jämföra. Men som sagt, för herrskor är vi i alla fall mindre påverkade av att man mäter på lite olika sätt, då klackars ovansida i regel är relativt platta.

Höjden på klackar mäts traditionellt i tum, inches, här utskrivet som ”. För klassiska herrskor är de vanligaste klackhöjderna 1″ eller 1 1/8”, motsvarande ungefär 25 mm respektive 29 mm. Man kan säga att när skor har dessa klackhöjder så tänker du inte på den, det ”ser ut som det ska” i de flestas ögon. En del brittiska tillverkare och även spanska, använder en lite lägre klackhöjd i vissa fall. Ett par kända exempel är Crockett & Jones och Edward Green, de har modeller som görs med klackhöjden 7/8″ (ca 22 mm), vilket inte är ovanligt att man uppfattar som en lite låg klack. Motsvarande så görs ibland en del bespokeskor eller mer nätta, eleganta konfektionsskor med lite högre klack, 1 1/4 (ca 32 mm) eller till och med 1 3/8″ (ca 37 mm), de uppfattar många som ha lite höga, ”feminina” klackar.

En låg klack, 7/8″ (ca 22 cm), på sko från brittiska Crockett & Jones. Bild: Crockett & Jones

Även Edward Green använder i vissa fall relativt låga klackar, här en Dover på 606-lästen med rätt låg klack. Bild: Edward Green

Gaziano & Girlings klackar är 1 1/8, vilket är en av de vanligare klackhöjderna som används. Bild: Leffot

Japanske bespokeskomakaren Main d’Or/Eiji Murata gör rätt höga klackar, som också accentueras extra av att han höjer upp den övre kanten mot ovanlädret.

När en ny läst tillverkas, oavsett om det gäller för konfektion eller bespoke, så behöver man bestämma sig för vilken klackhöjd som ska användas. Du kan ändra aningens upp och ner, men bara millimetrar egentligen, om du går mellan någon av de vanliga klackhöjdsnivåerna som nämns ovan så flyttas tåsprängning (höjden tåspetsen är över marken) och även flexpunkten (under trampdynan, där skon böjs) kan skifta läge så mycket att balansen i lästen helt förloras. Det är därför inte ovanligt att en tillverkare har en lästform som finns i ett par olika klackhöjder. Görs kängor så behöver man också ändra mönstret tydligt, då lutningen på ankeln ändras om du ändrar klackhöjd.

Hur de olika klackhöjderna uppfattas för bäraren och vad som är mest bekvämt är delvis individuellt, men generellt så ger de lägre klackarna en lite mer avslappnad känsla, medan högre klack kan bidra till bättre hållning (till viss gräns, ska sägas, en hög damklack är knappast positivt ur den synvinkeln).

Det kan med andra ord vara värt att titta lite extra på klacken inför nästa skoköp, om inte annat för att lära sig vilken klackhöjd som är ens egen favorit.