Skomaker Dagestad i Oslo är en av Nordens mest välsorterade skobutiker, med märken som Alden, Alfred Sargent, Edward Green, japanska Clinch – Brass, och många fler. Den här hösten har de så också fått sig en webbshop värd namnet, vilket gör deras fina utbud lättillgängligt även för folk utanför Oslo-området. Också kort om mitt senaste alster för Carl Magazine.

 

Norska skobutiken och skomakeriet Skomaker Dagestad har figurerat tidigare här på Shoegazing, bland annat i det här reportaget. De har varit väldigt framgångsrika med sin butiksmodell med ett mycket brett utbud av märken. I bokstavsordning rör de sig om Alden, Alfred Sargent, Carmina, Clinch – Brass, Edward Green, Enzo Bonafé, Heschung, Gaziano & Girling, Heschung, Loake, Paraboot, Red Wing, Saint Crispin’s och Silvano Sassetti (ett par märken inte uppe i nätbutiken än, men på G). Bara en sådan sak som att de har ett dussin modeller i cordovan från amerikanska Alden, ett annars förvånansvärt svårtillgängligt märke i Europa där återförsäljare endast brukar ha några enstaka modeller.

Klassisk Alden-känga i cordovan i vinröda nyansen color 8.

En personlig favorit i utbudet är deras egna varianter av några av Alfred Sargents populära oxfords, exempelvis plain cap toen Armfield, som de gjord med den tunna Wensum-gummisulan. För oss svenskar är det relativt enkelt att räkna på priset, då norska kronan ligger i princip jämnt med den svenska. Nu ligger ju dock Norge utanför EU, vilket innebär att man kan handla utan norsk moms, men ska betala svensk moms och 12% tull när skickas till Sverige.

Derbyn Sedley från Edward Green.

Alfred Sargents fina Exclusive-linje har Dagestad några butiksexklusiva modeller med tunn gummisula, för extra mångsidig sko.

Austerity brogue i museum calf-läder från spanska Carmina.

Dagestad har också en del damskor i utbudet, som den här läckra kängan från amerikanska Red Wing. Alla bilder: Skomaker Dagestad

 


 

Med jämna mellanrum gör jag frilans uppdrag för olika uppdragsgivare som Manolo, Plaza Uomo och Carl Magazine. Senaste sådana är för den sistnämnda, nätbutiken Care of Carls onlinemagasin, där jag skrivit en genomgång av olika vanliga skador och slitage på skor, och förklarat när man ska reparera och när man bör köpa nytt. Läs artikeln här.