Vi är väldigt stolta över att presentera det första världsmästerskapet i skotillverkning, där finalen äger rum under London Super Trunk Show den 7 april 2018. I prispotten finns över 66 000 kronor (£6 000) och en chans att ens skor visas för skoälskare runt hela världen. Här är all information om tävlingen.

 

VM i skotillverkning arrangeras av Shoegazing och The Shoe Snob, i samarbete med nätbutiken Kirby Allison’s Hanger Project och bokprojektet Master Shoemakers. För omkring 100 år sedan fanns det många prestigefyllda skotävlingar runt om i världen. Dessa tävlingar drev bespokeskomakare i deras hantverk, gjorde att de skapade fantastiska skor som inte nödvändigtvis var idealiska att användas på riktigt, men otroliga som utställningsskor. Med VM i skotillverkning vill vi ta tillbaka lite av det här. Och samtidigt gör vårt bästa för att visa tävlingsskorna för en bred publik, något som förhoppningsvis kan vara en positiv sak för branschen och för de specifika varumärkena/tillverkarna som deltar. Det finns några tävlingar idag, men de är relativt okända för en bredare massa och/eller har problemet att de prisar i princip alla som deltar.

Nedan i den officiella utlysningen hittar du alla detaljer i hur tävlingen går till (endast engelska), och för bespokeskomärken eller personer som arbetar med att göra skor för hand, hur man deltar i mästerskapet. Men för att sammanfatta det, kommer deltagarna att göra en svart plain cap toe oxford med en enkellädersula, handrnadsydd med handgjord avlappssöm. Kriterierna som ska bedömas är svårighetsgraden och utförandet av tillverkningen, men också den övergripande designen/estetiken. 1:a pris är 33 000 SEK (£3 000), 2:a 22 000 SEK (£2 000) och 3:e 11 000 SEK (£ 1 000), plus alla podiumplacerade skor kommer att ställas ut på varuhuset Isetan Men’s  i Tokyo, Japan, och i andra butiker på olika platser runt om i världen (mer detaljer kommer senare , men planen är att skapa en liten utställning med de tre podiumplacerade skorna som kommer att åka på turné runt om i världen. Skobutiker eller klädbutiker som är intresserade av att visa utställningen är välkomna att anmäla sitt intresse till shoegazingblog@gmail.com. Det kommer vara gratis, end kostnaden är att skicka utställningen till nästa plats). På Shoegazing och The Shoe Snob och på våra sociala medier-konton kommer vi också att visa alla skorna som deltar i VM:et.

En svart plan cap toe oxford är det som ska göras.

Vi hoppas att få ett brett register av varumärken och bespokeskomakare som deltar i tävlingen. Både större, mer etablerade företag och mindre mindre kända enmansoperationer. För att delta i tävlingen måste du registrera dig genom att skicka ett e-mail till shoegazinblog@gmail.com senast den 15 januari 2018. Eventuella frågor om tävlingen kan också skickas hit (läs utlysningen nedan nedan först).

När vi satt ihop denna tävling har vi samlat in feedback från flera bespokeskomakare för att se till att vi skapar en tävling som blir så bra som möjligt. Vi kommer också lära från det här första året och fortsätta att utveckla den. I juryn som kommer att granska skorna finns flera bespokeskomakare och yrkesverksamma inom branschen, preliminära jurymedlemmar är bespokeskomakarna Jim McCormackNicholas TemplemanKeitaro Takano (Clematis Ginza)Mario BemerEric Devos samt Patrick Verdillon, Director bespoke hos John Lobb Paris. Men för att bredda med en lite annan synvinkel kommer jag, Jesper Ingevaldsson från Shoegazing, och The Shoe Snob från The Shoe Snob vara en del av juryn, och de två sponsorerna som gör tävlingen möjlig: Edmund Schenecker som är en frekvent kund av bespokeskor, Kirby Allison, grundare av The Hanger Project, och Gary Tok, författare till boken Master Shoemakers.

Vi hoppas att ha både stora etablerade företag och små relativt okända bespokeskomakare som deltagare i tävlingen.

Finalen i VM i skotillverkning kommer att äga rum vid nästa års London Super Trunk Show lördagen den 7 april på the Music Room mitt i av Mayfair. Super trunken kommer som i fjol samla mer än 10 märken från hela världen (några favoriter från förra året, några nykomlingar), och kommer att vara värd finalen i VM i skoputsning. Vi är glada att fortsätta med eventet efter årets framgång. Mer om dessa i början av nästa år. Men om du är intresserad av kvalitetsskor, se då till att markera 7 april i din kalender, och boka din resa till London genast!

 


 

WORLD CHAMPIONSHIPS IN SHOEMAKING 2018 – OFFICIAL CALL FOR COMPETITION

Criteria for shoe:
– Plain cap toe oxford model (at least three separate leather pieces, no wholecut with imitation stitches etc)

– One left shoe, size UK8 (or corresponding size)
– Black box calf upper
– Single leather sole
– Hand welted, handmade sole stitch
– Black sole and heel edges, natural coloured bottom
– No branding
– Shoes will be displayed without last or shoe tree for the jury, but if shoe tree is provided these will be used when they are showcased during the event.

Competitors can enter both as a company or as a person. All persons that have been part in the making of the shoe should be stated, and which process(es) each person have made.

Criteria that will be judged:
Degree of difficulty (maximum 10 points)
Jury look at how complicated construction methods that have been used, how advanced they have been built both in large and in smaller details, etc.

Execution (maximum 10 points)
Jury look at how well the various parts of the shoe construction have been made, how neat and clean the work is, how well executed the level of finishing is, etc.

Design / Aesthetics (maximum 5 points)
Jury look at the overall aesthetics of the shoe, proportions, etc.

Prizes:
1st prize: £3,000. Name engraved on the World Championship in Shoemaking trophy. Shoe showcased at Isetan Men’s department store in Shinjuku, Tokyo, plus other stores around the world.

2nd prize: £2,000. Shoe showcased at Isetan Men’s in Tokyo, plus other stores around the world.
3rd prize: £1,000. Shoe showcased at Isetan Men’s in Tokyo, plus other stores around the world.

How to enter the competition:
Competitors who wish to enter the contest need to register to shoegazingblog@gmail.com no later than January 15 2018 (the minimum amount of competitors we need to proceed with the contest is five entries. There is no maximum). It is free of charge to enter the competition. For any questions, send e-mail to the address above. We encourage brands/makers to take pictures of the making process to be shared after the final on April 7, and we offer the opportunity to borrow a Gopro camera to film the making of the contest shoe. If you are interested in having a camera sent to you, state this in your registration mail.

The competition shoe should be sent to England to be judged and displayed at the London Super Trunk Show April 7 2018. They have to be delivered no later than April 4 2018. Address to send the shoe:
The Shoe Snob Ltd
16a Dufours Place
London, UK — W1F 7SP
Tel: +4420-3105 0559

Judging process and award ceremony:
Jury will review and judge the shoes on Friday April 6, at this stage the shoes will be anonymous*. Note that due to this, competing shoemakers can not show the competition shoes in for example social media until April 7. The shoes will be displayed during the London Super Trunk Show event on Saturday April 7, where the award ceremony will take place at 16.00. Then the World Champion in Shoemaking and the podium places will be announced (competitors don’t have to be in place themselves). All competition shoes will also be showcased on Shoegazing and The Shoe Snob’s blogs and social media channels.

The jury (preliminary):
Jim McCormack, bespoke shoemaker

Nicholas Templeman, bespoke shoemaker
Keitaro Takano, bespoke shoemaker
Mario Bemer, bespoke shoemaker
Eric Devos, bespoke shoemaker
Patrick Verdillon, Director bespoke John Lobb Paris

Edmund Schenecker, sponsor, bespoke shoe customer
Kirby Allison, sponsor, founder of The Hanger Project
Gary Tok, sponsor, author of Master Shoemakers
Jesper Ingevaldsson, Shoegazing
Justin FitzPatrick, The Shoe Snob

The jury decision can not be overruled.

The shoes will be returned to the contestants and can be used as display shoes (for top three, after the tour to Isetan, Japan, and other stores). In the case they need to be shipped back, shipping costs apply.

*Jesper Ingevaldsson of Shoegazing will know who enters the contest, due to him taking care of the registration and answering questions. However, he will not know which shoe belongs to whom when reviewing and judging them. For all other parties of the jury, the shoes will be strictly anonymous.