I Chiba-fängelset utanför Tokyo får interner möjlighet att lära sig att tillverka handrandsydda skor, och varje år säljs skor och bespokebeställningar tas emot under en sorts marknad. Också om en artikel gjord av nyhetsbyrån AFP om japanska bespokeskoscenen, där bland annat undertecknad är intervjuad.

 

I Chiba-fängelset sitter förstagångsförbrytare som inte är dömda till mer än åtta års fängelse. Ett av arbetena som internerna kan utföra är läderhantverk, där de har ett 50-tal platser i sin verkstad. Bland annat tillverkar en grupp här handrandsydda skor. Det handlar både om att erbjuda en meningsfull sysselsättning under fängelsetiden, och också ge möjlighet att träna upp färdigheter de har nytta av utanför fängelsemurarna så småningom. De gör MTO och MTM/semi bespoke, som kan beställas av allmänheten vid en årlig marknad, Fuchu Prison Festival. Beställningarna  tas emot här och som levereras sedan hem till kunderna, väntetiden är ungefär ett år.

Fin undersida.

Vad som är intressant är att nivån på skorna generellt är riktigt bra. Det varierar så klart en del mellan vem som gör dem, men ansvarige för skotillverkningen ska vara duktig och ge bra förutsättningar för internerna. Priserna är av naturliga skäl också låga, MTO kostar cirka 3 600 SEK (48 000 yen), MTM/semi bespoke ligger på 5 200 kronor (70 000 yen).

Skor i olika delar av tillverkningsfasen visas upp på marknaden. Här har randen sytts dit för hand.

Även avlappssöm sys för hand.

Egen logga.

Ett par svarta MTO punched cap toe oxfords.

Häl och klack.

Naturligt färgad sula och svag välvd midja. Alla bilder: Life Style Image

 

 


 

 

Den stora nyhetsbyrån AFP har gjort ett reportage om den snabbt växande japanska bespokeskoscenen. Intervjuade är bespokeskomakaren Yohei Fukuda, Mari Yamaguchi som är lärare på en skotillverkningsutbildning, och så jag själv. Artikeln kan bland annat läsas här hos Daily Mail, och det finns också en kortare film från Tokyo som bland annat kan ses här.