För skotillverkare, såväl de stora fabrikerna som små enmansoperationer, är det en ständig jakt på bra ovanläder. När man kommer över bra material är det därför många som samlar på sig extra, för att ”ha för framtiden”, och det är ofta en fröjd att rota runt i läderförråden. Och allra hetast är att få tag på gamla fina vintagehudar.

Det handlar alltså om äldre hudar, oftast mellan 10-40 år gamla, årtal då det var lite högre nivå på lädret generellt och efterfrågan på bra läder var lite mindre. Exempelvis är ovanläder från legendariska tyska garveriet Freudenberg (numera flyttat till Polen under namnet Weinheimer, men inte riktigt samma klass längre enligt gängse uppfattning) hett eftertraktat, enstaka hudar kan gå på Ebay för stora summor, och det finns några lädergrossister runtom i världen som har samlat på sig gamla hudar från anrika garverier som går på rejäla slantar. Paret på bilden är från Yohei Fukuda, de är gjorda i ett äldre läder från italienska Ilcea (långt innan konkursen och nystarten under nya ägaren Vecchia Toscana), ett mycket trevligt läder, anilinstint likt Freudenbergs, med matt finish (ofta körs anilinfärgade hudar genom glasvalsar för få lyster), som veckar sig i väldigt tunna fina veck.