Italienska premiummärket Bontoni, kända för sina vackert målade och prydligt gjorda skor, genomför sin första trunk show någonsin i Sverige den 13-14 september hos Gabucci. Dessutom kort om en ny ”crowdfunding” MTO-modell som butiken Rose & Born gör med Crockett & Jones och om att vietnamesisk/japanska Fugashin vill in på svenska marknaden.

 

Fantastisk djup nyans på denna punched wholecut.

Bontoni är baserat i staden Montegranaro i italienska skodistriktet Marche, och grundades 2004 av Franco Gazziani, som kommer från en riktig skofamilj. I dag är man åtta anställda i den lilla verkstaden/fabriken, så det är med andra ord en rätt liten produktion. Likt exempelvis Scarpe di Bianco är USA Bontonis främsta marknad, där nästan allt fokus ligger. Det finns dock fåtalet återförsäljare även i Europa, bland annat Shoes and Shirts och Pauw Mannen i Nederländerna, och så då herrekiperingen Gabucci i Stockholm. Gabucci har sålt Bontoni i många år, men nu den 13-14 september är första gången som Bontoni och Franco Gazziani kommer hit för en trunk show. Med sig kommer man ha ett större antal modeller att visa upp och låta besökare prova, och även ta emot personliga beställningar. Bontoni gör trunk showen ihop med italienska skrädderiet Lardini, de har länge haft ett samarbete och åker på turnéer ihop.

Undersida med svagt välvd midja och en smalare kanal som sömmen löper i på klassiskt italienskt vis.

Bontonis skor kostar från 7 500 kronor, och är i de flesta fallen Blake/Rapid-sydda, en skokonstruktion som kan sulas om precis som Goodyear-randsydda skor och som många upplever som väldigt bekväm. Nivån på hantverket är hög, många ovanläder har handsydda detaljer, och så har de då gjort sig kända för en mycket trevlig patinering.

Bontoni gör också Norvegesesydda skor, där priset går upp liten bit över 10 000 kronor.

 

 


 

 

En annan Stockholmsbutik som har en liten skonyhet på gång är Rose & Born, som tagit fram en ny split toe-modell ihop med Crockett & Jones som de nu kör en sorts ”crowdfunding”-variant på. De tar helt enkelt emot beställningar på skon och när minst 12 par är beställda produceras skorna och levereras inom cirka tio veckor. En variant som gör att man inte behöver ha samma marginaler som på vanliga butiks-MTO:s som görs från C&J vilket gör att prispåslaget blir lite lägre, dessa kostar 5 995 SEK. Modellen är en trevlig höst-/vårsko i mörkbrun mocka, kontrasterande apronsöm och Dainite-gummisula, gjord på lite rundare lästen 325.

Den aktuella skon. Bild: Rose & Born

 

 


 

 

På Nordic Shoe & Bag Fair, branschmässan för skohandeln, kommer ett antal skomärken från Tokyo att ställa ut. Det är främst olika damskomärken, men också herrskomärket Fugashin. Fugashin är ett vietnamesiskt märke som också har en falang i Japan, där också tillverkningen av vissa av märkets skor slutförs. De gör mycket prisvärda durksydda och Goodyear-randsydda skor, och kul att de med besöket i Stockholm visar intresse för att ge sig in på den svenska marknaden.

Japanska delen av Fugashin, som nu kommer till Stockholm, har lite mer klassiska modeller i utbudet. De Goodyear-randsydda kostar cirka 2 500 kronor i Japan och Vietnam, men om någon svensk återförsäljare väljer att ta in dem lär priset hamna lite högre på grund av tullavgifter (tar ju ett tag innan stundande frihandelsavtalet mellan Japan och EU går igenom). Bild: Fugashin