Brittiska Loake är ett av Sveriges populäraste kvalitetsskomärken, vilket inte minst märks i att vårt land är tillverkarens största exportmarknad. Nu tar man nästa steg och öppnar en egen Flagship Store på Humlegårdsgatan 4 i Stockholm.

 

Butiken slår upp dörrarna i månadsskiftet augusti/september. Den uppmärksamme noterar att adressen är välbekant i skokretsar, det är mycket riktigt Skoaktiebolagets tidigare lokal, innan de flyttade ner på Nybrogatan. Den kommer nog passa utmärkt för Loake, en lagom storlek. Här kommer brittiska märket att fokusera på sina två finaste linjer, väletablerade 1880 och nya fina 1880 Export Grade där utbudet så smått ökas på och börjar se riktigt intressant ut. Stora delar av utbudet från de båda linjerna kommer finnas i butiken, plus vissa modellvarianter unika för den svenska marknaden. Det kommer också finnas skovårdsprodukter, bälten, väskor och strumpor i butiken.

Bild från fabriken i Northampton. Det är även därifrån, från fabrikens showroom, som översta bilden är tagen.

En egen Loake-butik i huvudstaden är ett logiskt steg i märkets utveckling här i Sverige. Man har ett väl utbyggt återförsäljarnät runt om i landet, finns på såväl mindre ställen i småstäder som hos de stora som Nilson-gruppen och NK. Visst kan en egen butik konkurrera lite med närliggande återförsäljare, men generellt brukar de positiva följderna av liknande flaggskeppsbutiker i form av varumärkesbyggande och så vidare alltid trumfa detta och gynna även dessa.

Sulfinish på 1880-sko. Två senaste bilderna: Loake