Den första upplagan av London Super Trunk Show i lördags blev mycket lyckad med cirka 800 besökare och det såldes eller beställdes skor för cirka 600 000 kronor. Det var en bra atmosfär under dagen och både utställare, partners och besökare var mycket nöjda . Här är en sammanfattning av dagen med en hel del bilder. Också kort om att super trunken i Stockholm i år hålls 2 september.

 

Jag och Justin FitzPatrick från the Shoe Snob började prata om att göra en super trunk i London för ungefär 1,5 år sedan. Shoegazing Super Trunk Show i Stockholm har som ni vet varit en stor framgång, och att göra en ännu större version i de klassiska skornas huvudstad London var något som vi båda lockades av att prova. Förra hösten började vi arbeta med det mer ordentligt, och det har varit mycket arbete sedan dess för att få det gjort. Det är alltid skönt när alla ansträngningar ger lyckat resultat, vilket verkligen är känslan efter helgen.

Omkring 800 personer besökte eventet under dagen.

Stefano Bemer samples.

Yohei Fukudas nya RTW-skor, som kommer bli tillgängliga via The Sabot. Bilder tagna av mig och: Milad Abedi

Det var en stadig ström av människor som kom in i The Music Room mitt i Mayfair, som pratade med varandra, pratade med utställarna och så naturligtvis kollade in och provade många skor. 11 utställare, Barbanera, Carlos Santos/Skoaktiebolaget, Caulaincourt, Hiro Yanagimachi, J. FitzPatrick Footwear, Norman Vilalta, Ramon Cuberta, The Sabot (Antonio Meccariello, Yohei Fukuda), Stefano Bemer, Vass, Yanko/Skolyx, Vad som var kul att se var att det var folk vid alla bord under stora delar av dagen. Alla märken som var med här går inte att köpa på plats i England, och många var angelägna om att titta närmare på alla dessa kvalitetsskotillverkare. Eventet var möjligt tack vare vår huvudpartner Saphir, som visade och sålde ett brett sortiment av sina skovårdsprodukter och våra partners Carl Friedrik som visade sina italienska läderväskor och tillbehör och Fred & Matt visade de moderna galoscher de producerar.

Skovårdsprodukter från Saphir.

Ramon Cuberta tar måtten på en kund.

Skor från japanske Hiro Yanagimachi.

En av höjdpunkterna under evenemanget var det första världsmästerskapet i skoputsning, organiserat i samarbete med Saphir. Tre finalister hade kvalificerat sig hit, Pete Bultitude från England, Anders Ericson från Sverige och japanske Yuya Hasegawa. De hade 20 minuter att putsa en Loake 1880 Aldwych tan så vacker som möjligt. En stor publik följde tävlingen, och alla tävlande uppnådde ett imponerande resultat för att ha så kort tid att arbeta på skon. Juryn bestod av mig, Justin FitzPatrick, Filip Hallerfelt, skandinavisk agent for Loake och Marc Moura, VD för Avel som tillverkar Saphirs skonårdsprodukter. Efter en kortare diskussion kom vi till enhälligt beslut att den första världsmästaren var Yuya Hasegawa. Han var väldigt glad över att vinna titeln, skovårdsprodukter från Saphir och Loake Aldwych-paret. Yuya driver tre shoe shining bars i Japan och har putsat skor i 10 år, vilket uppenbarligen har gett honom goda färdigheter.

VM-finalen i skoputsning. Finalisterna från vänster: Pete Bultitude, Anders Ericsson and Yuya Hasegawa.

Putsa, putsa, putsa.

Vinnarskon, putsad av Yuya Hasegawa.

Som avrundning av dagen hölls en paneldiskussion om framtiden för klassiska herrskor. I panelen var Tony Gaziano, medgrundare av Gaziano & Girling, Chris Than, butikschef Crockett & Jones 69 Jermyn Street, och Sarah Nelson från A Fine Pair of Shoes. Tyvärr hade Simon Crompton från Permanent Style fått förhinder, så jag höll i samtalet istället. Också nu följde en stor publik det hela och flera frågor kom in från dem. Det var ett intressant samtal där alla  i panelen hade en positiv syn på framtiden för branschen, men att det finns utmaningar som exempelvis de stigande läderpriserna.

Tony Gaziano, Sarah Nelson och Chris Tan under paneldiskussionen.

Många i publiken.

Vad jag kanske var mest glad över var det faktum att super trunken blev en så stor mötesplats för skofolk både från England och andra delar av världen, både de som arbetar i olika delar av skobranschen och med skonördar och bara ”vanliga” småintresserade. Som ett exempel så var det mot dagens slut många anställda från West Ends bespokeskofirmor, frilansarbetare och de utställare som arbetar med med bespoke och hade tid att prata, diskutera och lära av varandra. Även för de inhemska bespokeskomakarna är det ganska sällsynt att träffa varandra i större antal på det här viset, och många fortsatte långt in på natten efter evenemanget på pubar och cocktailbarer. Det är också vad de flesta kommenterade, det faktum att det var så bra samling av människor, plus naturligtvis mycket bra skor. Vi hoppas att London Super Trunk Show kommer bli ett återkommande evenemang.

För de som inte kan vänta på det, kommer den ”ursprungliga” super trunken  i Stockholm att hållas lördag 2 september. Om än lite mindre är det också ett mycket trevligt event. Mycket mer info kommer inom kort. Hoppas att se många av er där!

Färgglada tassel loafers.

Mer färgglatt.

Bespoke sample from Norman.

Sulan på densamma.

Matthias Bergqvist, VD på Fred & Matt, visar deras galoscher för en besökare som flugit in från USA.

Fred & Matts bord.

Yohei Fukuda och Will Powell, en engelsk frilansnåtlare.

Rezso Kuti från Vass.

Vass adelaide med flytande medaljong.

Helt ny lite retroinspirerad modell.

Austerity brogue på F-lästen.

Olika Carl Friedrik-väskor.

Lädervaror.

Fler väskor.

Hos franska märket Caulaincourt visades hur patinering görs.

Närmre titt.

Schyssta button boots.

Fler coola grejer från fransmännen.

Skor från Meccariello på The Sabots bord.

The Sabot-modeller uppradade.

Fina sulor för skor under 5000 kr.

RTW från Yohei Fukuda.

Prydligt arbete av japanerna.

Stora livsstilsmagasinet Monocle var på plats och gjorde ett stort reportage om VM i skoputsning och eventet. Kommer i tidningens juli/augusti nummer, och säljs även i Sverige hos välsorterade tidningshandlare. Här intervjuas svenske finalisten Anders Ericson.

Pete Bultitude under finalen.

Marc Moura, VD och ordförande på Avel/Saphir, och Yuya Hasegawa med finnarskorna.

Alla tre finalistparen. Från vänster: Yuyas, Anders, Petes. Lite svårt fånga glansen i ljuset inne i utställningslokalen.

Färgval hos Carlos Santos och Skoaktiebolaget.

Som kan målas på dessa.

Douglas på Skoaktiebolaget.

Snygga tassels.

Punched cap toes.

Ramon Cuberta RTW.

Och bespoke.

Fler samples.

Sulan.

Besökare fyller på förrådet med skovårdsgrejer.

Förvaringslåda.

Skosnack.

Vackert från Hiro Yanagimachi.

Fyrkantig tå.

Genomskärning.

Fiddle waist.

Barbaneras bord.

Okonstruerade lätta loafers.

Coola kängor.

Italiensk undersida.

Olika texturer.

Sebastiano från Barbanera.

Filippo från Bemer.

Mockamodeller från Bemers RTW-linje.

Boots i olika lädertyper.

Klassisk Bemer-dojja.

Bespoke-sulor.

Oxfords, munkskor, lazymans med mera från Yanko och Skolyx.

Helt ny balmoral oxford-modell.

Framifrån.

Hela bordet.

Kängor från J. FitzPatrick.

Mer från samma.

Olika lästformer.

Detaljer studeras.

Service.

Framåt slutet av dagen, och fortfarande mycket folk. Bilder av mig och: Milad Abedi