Det finns många sätt att slita ut ett par skor på. De på bilden ovan sitter på en av testdockorna i Volvo Cars säkerhetscenter i Göteborg. Ett par vintage-derbys från amerikanska Nettleton, som varit med om hundratals krockar genom åren och som synes fått ta emot rejält med stryk.

 

På Volvo Cars (min nya arbetsgivare, jobbar på Corporate Communications här numera, blir lite mer om detta i ett kommande Italigente Uncovered-inlägg om varför jag lämnat skobranschen yrkesmässigt) har man en familj med testdockor, kvinnor, män, barn i olika åldrar. De har bara blå krockdräkter, som en kombinerad t-shirt och shorts, men på fötterna har dockorna riktiga skor, för att testerna ska bli så autentiska som möjligt. Männen har i flera fall gamla amerikanska klassiska skor från 70- och 80-talet, som efter år av krockar (här genomförs en till två krockar om dagen elva månader om året) blivit rejält sargade, och då lädret vad det verkar aldrig fått någon vård så är det väldigt torrt. De har onekligen en speciell sorts patina.