Igår avgjordes SM i skoreparation 2017 under Sveriges Skomakarmästarförbunds kongress i Jönköping. Det blev den regerande mästaren Amanuel Zemicheal från Bäckmans Skoservice som återigen kammade hem titeln, där en sko ska genomgå en halvsulning, klackning och byte av bakfoder. Också kort om artiklar jag gjort för magasinet Plaza Uomo.

 

Sveriges Skomakarmästarförbund är branschorganisationen för skomakare i Sverige, och vartannat år samlas dess medlemmar för kongress, mässa och bankett. Tillställningen har de senaste åren hållits i Jönköping, så även i år. En av höjdpunkterna under kongressen är avgörandet av SM i skoreparation. Tävlingen går till så att skomakarna får ta valfritt par slitna skor och på den ena skon ska en halvsulning, klackning och reparation av hälfoder göras. Det här kunde göras när som helst på hemmaplan, vissa har det som ett sidoprojekt under längre tid som man plockar fram när tid ges, andra grejar det med en intensiv insats sista veckan innan paret måste lämnas in för tävlingen. Förra mästerskapet 2015 hade man ett lite annorlunda upplägg där ett nytt par Allen Edmonds skulle få arbetet utfört på sig, för att jämna ut förutsättningarna mellan deltagarna. Nu var dock den gamla varianten där slitna skor skulle repareras tillbaka, vilket jag tycker är bra, en hel del av charmen i det här är att se skillnaden före och efter mellan de två skorna, och det blir mer likt det skomakarna faktiskt arbetar med. Skorna visas sedan upp anonymiserade för en jury som bedömer olika parametrar i hantverk och slutresultat, varav en prispall koras. Tävlingen är prestigefull bland skomakarna, inte minst då det ur marknadsföringssynpunkt alltid är bra att kunna titulera sig svensk mästare.

Vinnarskon sedd underifrån.

Många bidrag kom in till tävlingen i år, med allt från klassiskt utförda arbeten till mer experimentella varianter (som synes på bilden överst, tagen av Ender Dag på Shoe:Remake). Amanuel Zemicheal från Bäckmans Skoservice i Stockholm tog alltså återigen hem en guldmedalj, och han vann också den nyinstiftade delen People’s Choice där besökarna på eventet valde fram sin favorit bland bidragen. Hans bidrag var mycket stilrent och väl utfört, där man bland annat imponeras av hur väl skarven i midjan mellan nya och gamla sulan är dold. Tvåa i SM-delen blev Jörgen Stålborn från Hojs Skomakeri i Borås, och trea Ola Sörenson som jobbar på Davidsons Skomakeri i Uppsala.

Amanuel Zemicheal med alla sina priser. Bilder: Bäckmans Skoservice

 

 


 

 

I senaste numret av stilmagasinet Plaza Uomo har jag skrivit och fotograferat en artikelserie om yngre förmågor inom det brittiska bespokeskomakeriet. De är Nicholas Templeman, Jon Spencer hos Foster & Son, och svenske Andreas Reijers hos Gaziano & Girling. I numret är det också en hel del annat om skor, jag är med som expert i en artikel om mockaskor, och det är intervjuer med Allan Baudoin och Henrik Hobik på Project TWLV. Ett intressant nummer för skointresserade med andra ord. Plaza Uomo finns nuförtiden på många ställen där magasin säljs, och även i tjänster som Readly.

Hopkok av de tre uppslagen.