De tre finalisterna till VM i skoputsning har nu utsetts, vilka kommer att göra upp om världsmästartiteln under London Super Trunk Show 13 maj Där kommer de att ha 20 minuter på sig att putsa upp en sko så fin som möjligt. Glädjande nog är det en svensk som kvalificerat sig.

 

I det här inlägget kan du läsa allt om eventet i London. En av höjdpunkterna blir skoputsningsfinalen, som arrangeras i samarbete med Saphir, där vinnaren får ett par skor från Loake. Under finalen ska en Loake 1880 Aldwych i tan putsas så vacker som möjligt på 20 minuter. . Finalisterna kommer att ha en burk Saphir Medaille d’Or Pate de Lux i en färg de valt själva, vatten, en borste, en putsduk och en nylontrasa.Vi tittar inte bara på högsta glansen, utan det är det vackraste putsarbetet som belönas. Vinnaren kommer att tituleras världsmästare i skoputsning 2017, och får behålla skon han har putsat och dess syskon. Juryn i finalen är Jesper Ingevaldsson från Shoegazing, Justin FitzPatrick från The Shoe Snob, Marc Moura, ordförande för Avel som äger Saphir, och Filip Hallerfelt, Skandinavienagent för Loake.

För att kvalificera sig skickade man in en bild på en välputsad sko (du kan läsa mer om kvalificeringen här). Vi hade nästan 20 bidrag från personer i  Japan, Ryssland, USA, Kanada och flera europeiska länder. Det fanns många riktigt bra putsjobb bland bidragen, och det var riktig svårt för juryn att välja bland dessa. Till slut fanns det tre bilder som alla medlemmar i juryn hade röstat på, så dessa tre tog sig till final:

Pete Bultitude, England. En underbar glans på mörkblå skor, med en mycket trevlig övergång i glansen från tå till vamp och siddelar över till hälen. Pete Bultitude jobbar på Gaziano & Girlings finishavdelning, gör både en del patina men framför allt en hel del putsningsarbete. Han har tidigare arbetat vid finishavdelningen hos Edward Green.

Yuya Hasegawa, Japan. Dessa skor har en imponerande puts på tårna, med ett mycket trevlig djup i färgen. Yuya Hasegawa driver en av Japans mest kända skoputsningsbarer, Brift H i Tokyo.

Anders Ericson, Sverige. Ett par med en fin glans över inte bara tåhätta men även resten av skon. Anders Ericson är den enda amatören i finalen, men han har en stabil bakgrund även han, som finalist i två av finalerna av SM i skoputsning, där han vann den senaste och är regerande mästare.