I takt med att konkurrensen om kunderna ökar, och även kraven från dessa ökar, så utvecklas kvalitetsskomarknaden på flera sätt. Ett exempel är att fler och fler fabriker och återförsäljare lägger ner mer tid på slutfinishen och putsar skorna för hand innan de skickas ut till kund.

 

Exemplet ovan är från Loakes fabrik i Kettering, Northampton, och visar en före och efter-bild på skor från deras nya topplinje 1880 Export Grade. De putsas upp till en lätt spit shine för hand i fabriken, en station som de nyligen utvecklade ytterligare när en butikschef för en av deras London-butiker som jobbat med finish hos Berluti tidigare var uppe och tränade de i fabriken. Även exempelvis Crockett & Jones har nyligen börjat putsa sina Handgrade modeller för hand för klart förbättrad finish, J. FitzPatrick Footwear putsar alltid upp sina skor innan de levereras ut, likaså återförsäljare som A Fine Pair of Shoes. Det här skulle kunderna själva kunna göra, men känslan att få en sko levererad så här är något som uppskattas mycket.