Under London Super Trunk Show den 13 maj kommer det första VM i skoputsning att anordnas, i samarbete med Saphir, där tre finalister har 20 minuter på sig att putsa en sko så vacker som möjligt. Tävlingen är öppen för amatörer och professionella, och vi nu öppnar nu kvalificeringen till finalen där du skickar in en bild på ett par välputsade skor.

 

I det här inlägget kan du läsa mer om London Super Trunk Show, som arrangeras av Shoegazing and The Shoe Snob, och här hittar du evenemangets Facebook-sida. Här en kortare sammanfattning, detta kommer att vara världens största öppna evenemang för klassiska skor, som hålls i de centrala delarna av London lördag 13 maj i lokalen The Music Room. Vi kommer att samla inte mindre än elva märken från hela världen: Barbanera, Carlos Santos/Skoaktiebolaget, Caulaincourt, Hiro Yanagimachi, J. FitzPatrick Footwear, Norman Vilalta, Ramon Cuberta, Stefano Bemer, Vass, Yanko/Skolyx, plus en ny skobutik som kommer att presenteras senare. Huvudpartner av eventet är det berömda skovårdsmärket Saphir, partners är Fred & Matt som gör moderna galoscher och väsk- och accessoarmärket Oppermann London. Vi kommer att ha en VIP-öppning mellan kl. 10-11 på morgonen för 150 förregistrerade besökare, det finns fortfarande platser kvar, maila supertrunkvip@gmail.com för en plats där. Det kommer att bli en paneldiskussion med folk från den brittiska skoindustrin, och sedan, naturligtvis, ett av huvudnumren för dagen och ämnet för det här inlägget (”scenområdet” i lokalen är relativt litet, och vi förväntar oss en stor publik, så vi hoppas att ni alla kommer att ha förståelse för att det kan vara mycket trångt och att det kan finnas begränsad sikt för folk längre bak).

Från ett tidigare SM i skoputsning. Nu dags för det första världsmästerskapet.

Detta är en mycket speciell händelse. Kl 15.00 på evenemangsdagen arrangeras för första gången VM i skoputsning, i samarbete med Saphir, där vinnaren får ett par skor från Loake. Under finalen ska en Loake 1880 Aldwych i tan putsas så vacker som möjligt. Vi tittar inte bara på högsta glansen, utan det är det vackraste putsarbetet som belönas. Finalisterna kommer att ha en burk Saphir Medaille d’Or Pate de Lux i en färg de valt själva, vatten, en borste, en putsduk och en nylontrasa, och de har 20 minuter på sig för att putsa skon. Under de tre SM som har hållits, alla på samma sätt som detta mästerskap, har vi sett imponerande resultat även om tiden är mycket kort. Vinnaren kommer att tituleras världsmästare i skoputsning 2017, och får behålla skon han eller hon har putsat och dess syskon.

Verktyget för att skapa magin. Bild: The World of Shoes

För att kvalificera dig till finalen skickar du in en bild av ett par välputsade skor. Det kan vara av ett helt par, bara av tånpartiet, skon i profil, vad som helst är okej. Vad som kommer att bedömas är hur väl paret är putsat, alltså inte nödvändigtvis bara den högsta glansen utan även andra parametrar kommer att beaktas, djupet i putsningen, eventuella färgvariationer etc. Endast en bild per tävlande kan skickas in, och det ska endast vara ett par skor i bilden (till exempel inte en skokollektion med putsade skor). Skorna i bilden ska ha putsats av den som skickar in bidraget, och personen måste kunna delta i finalen i London den 13 maj. Det är öppet för både professionella och amatörer, så att båda patinamålare eller professionella skoputsare samt vanliga skonördar kan delta i tävlingen. Det är tillåtet att göra mindre justeringar i bilden i till exempel Photoshop, men mer betydande förändringar eller filter etc är inte tillåtet. Vi har en professionell fotograf som kommer att granska alla bidrag, och om vi misstänker att dessa regler har brutits kommer den tävlande att diskvalificeras. Och observera, det hur bra putsjobbet är som bedöms, inte hur fin bilden är.

Juryn granskar de tävlandes slutresultat under SM i skoputsning 2016. Bilder: Milad Abedi

Juryn består av Jesper Ingevaldsson från Shoegazing, Justin FitzPatrick från The Shoe Snob, en representant från Saphir och en representant från Loake. Alla kommer att välja sina fem favoriter, och de tre bidrag som får flest röster kommer att vara kvalificerade för finalen. Jesper Ingevaldsson kommer att vara den enda som vet vilken bild som är från vem, övriga kommer att rösta utan någon information om vem som har skickat in bidragen. Om det blir lika antal röster, kommer Justin Fitzpatricks röst vara avgörande. Juryns beslut kan inte överklagas.

Skicka in ditt bidrag till shoegazingblog@gmail.com senast 19 mars. Skriv “World Championships in Shoe Shining” i ämnesraden. I ditt mail, skriv också vilken färg av Saphir Pate de Lux du skulle vilja ha i finalen (här kan du se alla tillgängliga färger, klicka “See colors” och du får upp en färgkarta) och vilken storlek du har i Loake Aldwych på Capital-lästen (det är en stor läst, om du väljer mellan två ta den mindre). Lycka till!

Den bild som kvalificerade Anders Ericson för den senaste upplagan av SM i skoputsning, en final att han så småningom vann.