Engelska Crockett & Jones är ett av de mer väletablerade märkena här i Sverige när det gäller klassiska skor. Ikväll lanserade de en helt ny hemsida som ger en utmärkt överblick över hela deras utbud, rymmer mängder med information om deras skor och tillverkning, och dessutom har en del intressanta funktioner som exempelvis en guide för att du enkelt ska hitta rätt modell.

 

Startsidan på nya sajten.

Vi kan börja med att slå fast att Crockett & Jones, tvärtemot många andra runt om i världen, fortfarande inte har en traditionell webbshop. Däremot erbjuder man en så kalla Mail Order-service, där man helt enkelt över mail kan lägga beställning på i princip hela märkets utbud och få skorna skickade till sig. Det görs från deras vanliga butiker i England, Frankrike eller Belgien. Nackdelen är så klart att det är en lite omständligare process, fördelen är att man får en personlig kontakt som kan hjälpa en med eventuella frågor man också har, samt att man på många sätt får tillgång till ett ännu bättre utbud då det är flera butikers lager man kan handla ifrån istället för ett butikslager. I Sverige har vi ett bra utbud tack vare Hammargruppens grossistverksamhet, men på många andra håll kan det vara svårt att få tag på många av Crockett & Jones-modeller, vilket den här lösningen då underlättar. Att man väljer Mail Order-service istället för webbshop handlar om att man vill utnyttja de resurser man redan satsat på, de fysiska butikerna, och slippa den stora investering som det ändå är att ha ett separat webblager, webbshopslösning, administration och logistik för detta och så vidare.

Från tillverkningen i fabriken, en del som nya sajten täcker grundligt med både text, bild och film.

Om vi går vidare till själva sajten så känns den modern och relativt lättnavigerad, trots det mycket digra innehåll som finns. Dels då hela deras Benchgrade-, Handgrade- och damkollektioner med många bra bilder och tydlig information om varje modell, men också avdelningar om exempelvis deras egna butiker och en karta över alla återförsäljare runt om i världen, info om repair service, MTO och bespoke, om deras historia, texter och filmer om tillverkningen och så vidare. Mest intressant är kanske den del som kallas guide, där man dels kan läsa utförligt om alla deras olika läster, lära sig om de olika skotyperna, och så då också guidas fram till de modeller som man är ute efter. Det är en lite omvänd väg att söka efter sin sko, kan man säga, där man kan välja bland modelltyp, sula, läder och färg och få upp de modeller som stämmer in på den kategorisering man valt. Man kan också då spara de modeller man fastnat för, så har man koll på dem tills nästa gång man besöker sajten. Crockett & Jones nya sajt är helt enkelt en hemsida som man kan tänka sig att spendera en hel del tid på.

Lästguiden.

Här har jag sorterat fram alla svarta derbys med Dainite-sula, i sajtens Style finder. Alla bilder: Crockett & Jones