Ni som brukar besöka bloggen har märkt att det varit mycket strul den senaste tiden, och att sajten varit helt stängd några dagar nu. Här är anledningen, en total make-over av hela sidan. Välkomna till nya Shoegazing, med en hel del nyheter.

Jag har velat göra om sidan under en längre tid, men när man som jag driver bloggen vid sidan av ett vanligt heltidsjobb, och också sköter en sån här omgörning på egen hand (med lite hjälp av en kodningskunnig granne i vissa fall) så är det ett mödosamt projekt. Nu är det i alla fall äntligen klart, bara mindre småfix kvar. Det jag velat göra är en mer innehållsvänlig sida där man enklare kan hitta bland de cirka 450 inlägg som jag publicerat genom åren och bland alla de förhoppningsvis hundratal inlägg som kommer att publiceras framöver. Inte minst då det är många läsare som tillkommit med tiden så har det varit relativt svårt att få en överblick över innehållet. Jag har inspirerats av bloggar/sajter som Fratello Watches, Manolo, Underbara Clara, nya Permanent Style med flera. Här en sammanfattning av nyheterna på sidan:

  • Istället för bara en sida som samlade ett antal utvalda populära inlägg lite tveksamt sorterade kan man nu hitta inlägg på ett (förhoppningsvis) betydligt enklare sätt. Det finns som synes tre kategorier i menyn: Ämnen, Inläggstyper och Märken. Under de två förstnämnda finns det en sida som samlar ett antal populära inlägg med en tydlig kategorisering, och du kan också genom den sidan eller undermenyn gå vidare till alla inlägg i det ämne/den inläggstyp du valt. Där ligger artiklarna sedan i kronologisk ordning. På sidan för Märken kan du leta upp alla inlägg som berör en tillverkare eller butik, här sorterade i bokstavsordning.

En av nyheterna är samlingen av alla märken och butiker som i någorlunda utsträckning figurerat en eller flera gånger på bloggen, där man kan hitta allt rörande det.

  • Allting bygger alltså på tagning av inläggen, då jag gått igenom alla 450 artiklar och taggat upp vad de innehåller. I botten av varje inlägg hittar du de olika taggar som gäller för det inlägget, och kan enkelt klicka dig vidare till andra i samma ämne.
  • Nu öppnas forumet upp även för diskussioner och köp- och sälj för kläder och accessoarer, detta i två separata forum. Det här är något jag fått frågor om under lång tid, då många saknat ett lättillgänligt forum även för det här ämnet. Shoegazing kommer att fortsätta vara en skoblogg, men forumdelen kan man nu även diskutera bredare, då ju skointresserade ofta är intresserade av kläder och tvärtom, kan det säkert fungera bra. Och är det så att aktiviteten är sval även en bit in i tiden så stänger vi den delen, då var inte behovet så stort som många verkar tro. Det är lite upp till er helt enkelt.
  • Utseende är också nytt då så klart, med ett tema som förhoppningsvis ska upplevas lite renare och tydligare även om det på många sätt är mer innehåll på sidan nu.
  • Storleken och kvaliteten på bilderna på sidan, framför allt de som är överst i varje inlägg, är nu bättre istället för den komprimering som var på dessa på förra sidan.

Det är fortfarande en del saker som strular lite, som att man i vissa webbläsare av någon anledning måste klicka två gånger på toppmenylänkarna innan man kommer vidare och att toppmenyn inte följer med när man scrollar nedåt, att det är insprängt engelska på vissa knappar etc, att temats huvudfärg är en ganska svag gråblå nyans ska bytas till den mörkröda som var på förra sajten, och så vidare, men förhoppningsvis ska jag lyckas klura ut hur man löser dessa bitar inom inte alltför lång framtid.

Det här den andra stora omgörningen av Shoegazing sedan starten 2012. Först låg sidan på Blogger, sedan 2013 flyttade jag den till WordPress och uppdaterade utseendet, det nya nu är fortfarande på WordPress men med nytt tema och förändrat upplägg innehållsmässigt. Dock, precis som vanligt så är det bloggflödet som är i fokus, det som är det drivande på sajten. Jag tar tacksamt emot feedback, beröm och konstruktiv kritik på nya Shoegazing, och om ni uppmärksammar felaktigheter och så vidare. Skriv en kommentar eller maila till shoegazingblog@gmail.com.

Så här såg den första versionen av Shoegazing ut (med undantag för att loggan toppade inte den här texten).

Om någon skulle ha lyckats glömma, så här såg alltså sidan ut senast. Också ser ni bannern om en annan stor grej i Shoegazings historia, när jag lanserade engelska versionen av sajten, för ett drygt år sedan.

Det här var den första av två stora nyheter som rör Shoegazing som inleder det här året. Inom kort är det dags för nästa…