Precis som att bra maskiner är oerhört viktiga för skofabrikerna är bra verktyg av stor betydelse för bespokeskomakarna. Verktyg av hög kvalitet underlättar stort arbetet, och i vissa lägen är verktygen helt avgörande för hur bra ett moment går att utföra.

 

Alla bespokeskomakare jag besökt genom åren har alltid fått något extra varmt i blicken när de fått prata om sina verktyg. Ofta finns det intressanta historier om hur de lyckats komma över de stora favoriterna. Majoriteten av de verktyg som används av bespokeskomakare idag är gamla vintageverktyg, som ärvts och sålts vidare decennier efter decennier. Dessa håller i regel betydligt bättre kvalitet än vad nyproducerade verktyg gör. Det är inte nödvändigtvis för att man inte kan göra lika bra verktyg idag, det handlar mer om att marknaden varit så pass liten att det är få duktiga som sysslar med nyproduktion. Samtidigt har efterfrågan på verktyg exploderat nu när intresset för kvalitetskor fått en nyrenässans och fler och fler också vill börja göra sina egna skor, både satsa på det professionellt eller på hobbynivå. Det gör att bra gamla verktyg kan gå för många tusenlappar på Ebay eller andra marknadsplatser eller forum.

Tavla med verktyg hos japanske bespokeskomakaren Eiji Murata, alias Main d'Or.

Tavla med verktyg hos japanske bespokeskomakaren Eiji Murata, alias Main d’Or.

Förhoppningsvis kan detta också göra att det börjar dyka upp fler riktigt bra nytillverkade verktyg. De två kantfumlarna för midja och sulkant på bilden överst är som synes nya, de är tillverkade av japanske bespokeskomakaren Yohei Fukudas bror och ska (även enligt utomstående källor) hålla mycket hög kvalitet, och Yohei har faktiskt ett fåtal exemplar av dessa som han nu säljer (skulle någon vara intresserad, maila tools@yoheifukuda.jp. Stor risk de redan är sålda dock). Ett annat exempel på nyproducerade verktyg som ska vara bra säljs av brittiska bespokeskomakarna Carréducker, som ju också gör mycket kurser i skotillverkning, dessa är producerade av brittiska tillverkaren George Barnsley och säljs i deras webbshop Tool Shed. Även japanska Yang Tools är en intressant aktör. Större utbud och olika varianter är dock än så länge ovanligt bland nyproducerat.

Svenske Janne Melkersson använder sin

Svenske Janne Melkersson använder sin frånfäll för att ta bort överskott på bindsulan. Den används även på exempelvis ovansidan av klackkanten senare.

För det är en av anledningarna att en bespokeskomakare behöver ha så många olika verktyg, att ett verktyg i många fall är begränsat till att göra något specifikt för en specifik sorts sko. Vi kan ta en sulkantfummel som exempel, en sådan är gjort för en specifik tjocklek av sulkant, så fort du ska göra en tunnare eller tjockare sula behöver du ha en annan kantfummel. Och att verktygen håller bra kvalitet är dels viktigt för att underlätta för bespokeskomakaren, göra dennes jobb enklare, ett exempel här kan handla om att ha en riktigt bra tång som ger full kontroll vid pinningen (när ovanlädret träs över lästen). Dels för att denne ska kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Här kan vi återigen ta kantfummeln som exempel, den vinklade fummeln för midjan som Yohei Fukudas bror gjort, en så kallad waist iron, möjliggör en kraftig vinkel på sulkanten som blir oerhört elegant. Det krävs naturligtvis mycket av bespokeskomakeren här också, som en tajt och smalt gjord blind welt vid midjan, men sedan är det ett sådant här verktyg som möjliggör att göra kanten riktigt elegant och nätt. Jag vet en japansk bespokeskomakare som köpt kantfumlarna av Yoheis bror, denne har nyligen startat upp sin verksamhet och var lite besviken då han gjort alla sina sampleskor med en annan sorts kantfumlar för midjan som inte var lika bra och gjorde kanten lika nätt.

Verktygen från Yohei igen, på bild som går att förstora, och där du på

Verktygen från Yohei Fukudas bror igen, som är replikor av gamla verktyg som Yohei har haft, på bild som går att förstora. På bilden nedan kan se vad den övre fummeln för midjekanten kan åstadkomma. Bild: Yohei Fukuda

-

Inte helt enkelt att fånga på bild, men midjekanten ovan är väldigt tunn inte minst på insidan av midjan, delvis tack vare bra kantfummel.

Yohei Fukudas verktygshylla.

Yohei Fukudas verktygshylla.

Vassa och följsamma knivar är naturligtvis väldigt viktigt, här en lite speciell japansk skomakarkniv som man trycker ifrån sig framåt, som används i Hiro Yanagimachis verkstad.

Vassa och följsamma knivar är naturligtvis väldigt viktigt, här en lite speciell japansk skomakarkniv som man trycker ifrån sig framåt, som används i Hiro Yanagimachis verkstad.

En bra syl som passar bespokeskomakarens sätt att sy och material denne använder underlättar arbetet med sömnaden mycket. Här syr Daniel Wegan hos Gaziano & Girling randsömmen på en sko.

En bra syl som passar bespokeskomakarens sätt att sy och material denne använder underlättar arbetet med sömnaden mycket. Här syr Daniel Wegan hos Gaziano & Girling randsömmen på en sko.

Tillbaka i Janne Melkerssons verkstad. Här fudge wheel i olika storlekar för olika stygntäthet.

Tillbaka i Janne Melkerssons verkstad. Här fudge wheel i olika storlekar för olika stygntäthet.

Tre favoriter hos Janne som alla är tillverkade av legendariske vertygsföretaget Erik-Anton Berg i Eskilstuna.

Tre favoriter hos Janne som alla är tillverkade av legendariske vertygsföretaget Erik-Anton Berg i Eskilstuna.

E.A. Bergs verktyg är några av dem som kan gå för många tusenlappar när de säljs online idag.

E.A. Bergs verktyg är några av dem som kan gå för många tusenlappar när de säljs online idag.