I kväll hade Skoaktiebolaget sin officiella invigningstillställning för sina nya lokaler på Nybrogatan 23, och där presenterade man sitt senaste tillskott i märkesfloran: John Lobb Paris. Det blir första gången det fransk/brittiska premiummärket säljs i fysisk butik i Sverige.

 

De flesta har säkert koll på det redan, men John Lobb Paris är den falang av John Lobb som köptes av Hermés på 70-talet, och som idag har en bespokeverkstad i Paris och en fabrik i Northampton där företagets Goodyear-randsydda konfektionsskor tillverkas (familjen Lobb äger fortfarande det Londonbaserade bespokeskomakeriet). Med lyxhuset Hermés i ryggen har man muskler som bara Berluti och ägaren LVMH samt Church’s-ägda Prada kan nosa på. Exempelvis äger Hermés båda de främsta franska garverierna för ovanläder till skor, Annonay och Du Puy, vilket innebär att de finaste hudarna hamnar hos de själva. Sedan tidigare finns John Lobb i nätbutiken Care of Carl, men det här blir första gången de är tillgängliga i en fysisk butik. De har också ett brett utbud av läster och modeller, både aktuella och historiska, och Skoaktiebolaget kommer säkerligen erbjuda en del speciella make-ups med tiden.

 

Line-up med Lobb.

Line-up med Lobb.

City II i vinröda nyansen Claret Misty calf.

City II i vinröda nyansen Claret Misty calf.

Speciella dubbla munkskon Chapel.

Speciella dubbla munkskon Chapel.

 

Nu inledningsvis har man tagit in 12 modeller i sitt utbud. Enbart lädersulade lågskor, någon känga eller två hade varit trevligt också. Men finns mycket trevligt av det de har från start nu också, bland annat split toe derbyn Harlyn i Parisian suede på 8695-lästen, och alltid lika fina diskreta quarter broguen Philip II på klassiskt runda 7000-lästen i Parisian museum. Ungefär hälften av modellerna är från finare Prestige-linjen, hälften från standardlinjen. De har tre varianter av Lobbs mycket fina plain cap toe oxford City II i standard make-upen, där svarta dessutom finns både i standard och extra vid. Dessa kommer troligtvis sälja bra inte bara bland skointresserade utan också bland Östermalms-herrar som ser John Lobb i skyltfönstret.
Priserna ligger nu tack vare att pundet är så svagt relativt lågt. Modeller från Classic-linjen kring 9 300 SEK, och topplinjen Prestige med mer arbetad sula och smalare välvd midja inklusive lästade skoblock går på cirka 12 500 kronor.

 

Split toe derby i härliga nyansen Parisian suede.

Split toe derby i härliga nyansen Parisian suede.

Klassisk kostymsko.

Klassisk kostymsko, City II i svart på 7000-lästen.

Här i Dark Brown Museum.

Här i Dark Brown Museum.

Sulan på Prestige-modellerna.

Sulan på Prestige-modellerna.

Standardsulan.

Standardsulan.

Närbild på 7000-lästens tå.

Närbild på 7000-lästens tå.

Black museum calf är en svart med lite liv i.

Black museum calf är en svart med lite liv i.

 

Skoaktiebolagets nya lokaler är ett klart lyft från innan. Istället för den trånga känslan det blivit i förra lokalen i och med att man ständigt vuxit, så är det här luftigt och rymligt vilket förstärks av arkitektbyrån Broberg & Riddarstråle utnyttjat hela den väl tilltagna takhöjden. Den enda nackdel man kan känna är att det kan upplevas som nästan lite tomt på skor, men det är väl positivt att de har plats att fylla på med mer modeller och fler tillverkare.

 

Nya lokalerna på Nybrogatan 23.

Nya lokalerna på Nybrogatan 23.

Invigningstillställningen var välbesökt.

Invigningstillställningen var välbesökt.

Huvudhyllan i huvudrummet.

Huvudhyllan i huvudrummet.

Längre in i butiken finns ett till rum med fler skor.

Längre in i butiken finns ett till rum med fler skor.