Anrika brittiska bespokeskomakaren Ducker & Son i Oxford lägger ned verksamheten. Företaget grundades 1898 och har sedan dess servat studenter, professorer och andra i den akademiska staden med klassiskt brittiska bespokeskor och RTW/MTO. Men intresset har sviktat, paret som driver verkstaden är gamla, och nu är sagan alltså all.

 

Ducker & Son grundades av Edward Ducker i slutet av 1800-talet. Han gick bort 1947, lämnade företaget till sin fru, som bara två veckor senare också avled. Andra inom firman tog över, och det har nu i decennier drivits av paret Bob och Isobel Avery. I lästarkivet finns namn som J.R.R. Tolkien, Evelyn Vaugh, Rowan Atkinson och Jeremy Clarkson. Med tanke på stadens många studenter med begränsad plånbok så har man länge också erbjudit RTW och MTO under eget namn till bra priser, som tillverkats av olika fabriker i Northampton. Bespoke ligger också relativt lågt i pris, börjar på cirka 19 500 kronor (£1 700), och där har måttagning och fittings gjorts av Bob, lästerna hos Springline, och sedan nåtling och making ute hos frilansarbetare. Framför allt den goda servicen är vad Ducker varit kända för.

 

Gammaldags brittiskt så det förslår i Duckers lokaler. Bild: Ascot Shoes

Gammaldags brittiskt så det förslår i Duckers lokaler. Bild: Ascot Shoes

 

Ducker & Son var det enda bespokeskomakeriet som fanns kvar i Oxford, snart finns alltså inget. Även om vi ser en uppgång i intresse för klassiska kvalitetskor, så är det inte så att det är guld och gröna skogar för alla. Det är Ducker & Son ett exempel på. Konkurrensen har hårdnat, bland annat med näthandeln och med skokedjor som också satsar mer på skotypen. Det är lite ironiskt när många av de nya aktörerna anstränger sig hårt för att spela på historia och anor som ofta inte finns, samtidigt som de som verkligen har just detta inte överlever.