Brittiska Loake lanserar nu en ny topplinje, kallad 1880 Export Grade. Den har finare läder och flera produktionsdetaljer som skiljer mot tidigare högsta-serien 1880. Shoegazing har tittat närmre på skorna.

 

Loake är en av de största tillverkarna av klassiska Goodyear-randsydda kvalitetsskor, och i Sverige är de väl etablerade med mängder av återförsäljare runt om i landet. Här är det främst Loakes 1880-serie som varit populär, en linje med enbart full grain-läder som idag ligger på 2 800 kronor, där priset också bidragit till att de varit relativt lättillgängliga.
Nu kommer alltså en helt ny topplinje, 1880 Export Grade, som kommer att börja säljas den 4 november i Loakes egna butiker i England, och sedan i slutet av november här i Sverige hos utvalda återförsäljare. Dessa är Bäckmans skoservice, Södermalms sko & nyckelservice och NK Herrskor i Stockholm, Fogenstads herrekipering i Linköping och Lester i Göteborg. Även Skomaker Dagestad i Oslo får in skorna då. Nästa år får Davidsons skomakeri i Uppsala och Skomakaren Henry i Lund får in de i början av nästa år. Sedan kommer det fyllas på med fler återförsäljare allt eftersom, men Export Grade görs i mycket mindre upplaga än 1880 så kommer inte finnas överallt.

 

Några av modellerna i Export Grade-linjen.

Några av modellerna i Export Grade-linjen.

 

Det första man reagerar på när man ser skorna från Export Grade är att de upplevs som klart nättare än 1880-skorna. Mycket tack vare att sulkanten och klacken är skurna betydligt tajtare, och har en lite rundad form. Ovanlädret håller en högre standard och känns klart trevligt, också med mer djup i tonen. Sulan har en svagt välvd midja som är klart smalare än på 1880, fortfarande med öppen kanal dock. Även på flera andra mindre sätt har man utvecklat skorna, både vad gäller material i dem och detaljer i hur de görs.
Lästen de görs på är en nyutvecklad läst med assymmetrisk, mandelformad tå. Tre modeller ingår, alla klassiska oxfords, en plain cap toe, en adelaide och en austerity brogue, som kommer i svart eller några olika bruna nyanser och i något fall burgundy. Skorna kommer att kosta 3 500 kr. Första intrycket är att man kommer få en hel del skor för de pengarna, och är kul att Loake utvecklar sig uppåt i kvalitetssegmenten. Kommer att komma en recension vad det lider, då kan jag komma med närmre utlåtande.

 

Assymetrisk läst med lite mandelformad tå. påminner en del om Edward Greens 82-läst.

Assymetrisk läst med lite mandelformad tå. påminner en del om Edward Greens 82-läst.

Plain cap toen Hanover i mörkbrunt.

Plain cap toen Hanover i mörkbrunt.

Tajt skuren sulkant.

Tajt skuren sulkant.

Undersidan med nättare, välvd midja och dekoration längs kanalen.

Undersidan med nättare, välvd midja och dekoration längs kanalen.

Från annan vinkel.

Från annan vinkel.

Fin detalj där ovandelen av vampen sticker upp som skydd för snöröppningens nedre del, istället för en ditsydd bit som annars är brukligt.

Fin detalj där ovandelen av vampen sticker upp som skydd för snöröppningens nedre del, istället för en ditsydd bit som annars är brukligt.