För en dryg vecka sedan gick tragiskt nog italienske skotillverkaren Riccardo Freccia Bestetti bort, efter en tids sjukdom (läs mer i det här inlägget). Som alltid i sådana här sammanhang när det är små verksamheter med en klart drivande person var det stor osäkerhet kring vad som skulle hända med hans företag. Det är nu klart att märket kommer att leva vidare. Också info om nästa Shoegazing After Work i Stockholm.

 

Det är Riccardo Bestettis fru Anna Bestetti som kommer att gå in och driva företaget. Hon kommer att ansvara för allt administrativt arbete, kontakter med kunder och återförsäljare, och så vidare. I workshopen hade Riccardo ett antal anställda, där framför allt en har varit under många år. Det kommer säkerligen vara en period där det är lite extra svajigt med leveranstider och annat, innan man kommer in i det hela och hittar sitt nya sätt att driva verksamheten.

 

Maverick Novecento, en sko som fler nu kan få möjlighet att äga.

Maverick Novecento, en sko som fler nu kan få möjlighet att äga.

 

Det är i alla fall glädjande att Riccardo Bestettis livsverk får leva vidare. Jag tror också att det sett ur märkets synpunkt är positivt att det så här snabbt efter hans bortgång står klart att det blir en fortsättning, och att så mycket som möjligt kommer att fortgå som innan. Det blir inte en lång period av osäkerhet, där kunder och återförsäljare lämnar och både den biten och produktionen behöver starta mer eller mindre från noll när man kommer igång igen. Lite det såg vi efter att italienske kollegan Stefano Bemer gick bort för några år sedan, då låg märket mer eller mindre på is under en längre tid innan det blev klart hur det skulle bli en fortsättning. Det gick ändå bra, mycket tack vare starka nya ägare, men risken är alltid större för att en liten tillverkare som Bestetti ändå är skulle försvinna om tiden hade gått. Riccardo Bestetti kommer naturligtvis vara oerhört saknad i företaget som bär hans namn, men jag är säker på att han själv skulle velat se att hans skor fick fortsätta produceras, och det är säkerligen en av anledningarna till att hans fru och anställda väljer just detta.

 

 


 

 

Så är det dags för en Shoegazing After Work i Stockholm igen. Detta blir onsdag 9 november efter klockan 18.00. Som vanligt på Bierhaus på Tegnérgatan 10. Välkomna dit allihop för den gyllene kombinationen skosnack och öl! En AW i Göteborg kommer också bli av under andra halvan av november eller början av december, återkommer om detta närmre.