Trots att man (förhoppningsvis) tar ur och sätter i skoblock dagligen är det många som använder fel teknik när detta görs, vilket kan göra det onödigt krångligt. Här visar jag hur man enklast genomför momentet för att spara både på sig själv och skorna.

 

Inte minst nu när det snart är säsong för kängor kan det här vara intressant, då de gärna är lite bökigare att få i och ur skoblocken. Ofta tänker man inte på hur man gör saker, man gör det bara rätt och slätt som det känns enklast, och då är det många som drar ur skoblocken i ett rakt, rät läge så att säga. Nedan ett par bilder som försöker illustrera hur det ser ut:

 

-

Det många gör fel är att man håller kvar skoblocket så den är fortsatt horisontellt mot marken när man drar ur dem.

-

Problemet är att skoblocket är format efter fotens form som är som bredast vid stortåknölarna, dessa måste då ta sig igenom den smalare instegsdelen på skon, vilket kan vara lite bökigt och ofta pressas skon ut en hel del då. När man sätter i blocken gör man då ofta på samma sätt, vilket skapar samma problem igen.

 

Vad man istället ska göra är att helt enkelt vrida skoblocket mot skons utsida samtidigt som man drar den utåt. Om du inte gjort så innan kommer du märka hur skoblocket närmast slinker ur skon på det här sättet. Insteget är som sagt smalare, men det är i gengälld högre, vilket gör att den bredare delen på skoblocket nu enkelt kommer med ur.

 

-

Var lite svårt att fånga på bild, men här har jag alltså börjat vridningen utåt med blocket.

-

Här är den bredaste delen på blocket på väg genom insteget, vilket nu i och med vridningen går enklare.

-

När blocket hamnar på högkant passar det betydligt bättre in i instegets form och det hela löper mer friktionsfritt och skonsamt för skon. När man sätter i skoblocken gör man alltså på precis samma sätt, men bakvänt. Skorna är modellen Treviso Nero från Italigente, skoblocken är Skoaktiebolagets egna reseskoblock i mycket lätt abachiträ (som dock fungerar utmärkt som heltidsblock också).