För inspiration, egentligen inom vilket område som helst som kan visas upp på bild, är Instagram idag den största och viktigaste källan. Det gäller även inom kvalitetsskosfären. Här kommer tio nya tips om intressanta konton att följa.

 

thunder_march är en ung asiatisk man med ett mycket stort skointresse. Han har skor från väldigt många tillverkare, vilket gör kontot till god inspiration. Förr var det lite statiskt med samma stuk på bilderna hela tiden, om än på olika skor, men det har blivit mer varierat på senare tid.

 

 

emiko.matsuda leder verksamheten hos anrika bespokeskomakaren Foster & Son i London. Här får man en fin inblick bakom kulisserna på skotillverkningen, så att säga, blandat med lite ”civila” bilder.

 

 

#magicmikepatina

Ett foto publicerat av Michael Håkansson (@magicmikepatina)

Bakom aliaset magicmikepatina gömmer sig Michael Håkansson, som ju kommer vara med och måla patinering live under Shoegazing Super Trunk Show om några veckor. Här visar han upp färdigmålade skor, och förhoppningsvis blir det också en del bilder från processen framöver.

 

 

yuyaviy påminner en hel del om thunder_march ovan, även här är det en fantastisk skosamling som står för inspirationen. Yohei Fukuda, Anthony Cleverley, John Lobb Paris, Alden, Nobuyoshi Seki, Edward Green, JM Weston med flera, med flera. Att han har en bred samling både vad gäller tillverkare och typ av skor gör den extra trevlig.

 

 

Lets make some wholecuts ? #shoemaking #bespoke #madeinsweden #madeinjämtland #apprientice #handcrafted #handmade #leathercraft

Ett foto publicerat av Daniel Eliasson (@dedanieleliasson)

dedanieleliasson är en tidigare elev hos Janne Melkersson, som håller på att sakta men säkert arbeta på sin egen skotillverkning (ett reportage om honom när han precis börjat finns här). Det är alltid kul att följa utvecklingen hos någon som är relativt ny, och hur varje sko tydligt blir bättre än den förra.

 

 

Tokyo-baserade worldfootweargallery är en av världens främsta skobutiker. På sin Instagram visar de upp deras breda utbud, visar märken som kommer till dem för trunk shows, och de som har verkstäder inne i butikerna. Mycket skogodis blir det.

 

 

shoeremake är en av många svenska skomakare som är duktiga på att använda sig av sociala medier. Linköpings-skomakeriet visar mycket före- och efter-bilder och är också en av de som tidigt anammat nya funktionen Instagram Stories där man i korta videoklipp verkligen får en känsla av att man får följa arbetet i verkstaden.

 

 

stefanravnanger jobbar hos Skomaker Dagestad i Oslo, och bjuder på bilder både därifrån, från ”skoresor”, och så klart på sina egna skor. Han blandar de grövsta franska kängorna med de nättaste japanska oxfordsen, så här finns något för alla.

 

 

Skor eller två smälta Polly?

Ett foto publicerat av @konsultdojan

konsultdojan är kanske inte så mycket inspiration, tvärtom, men det är tveklöst ett av de roligaste kontona att följa just nu. Med utgångspunkt ur fördomar om hur företrädelsevis konsultsläktet klär sig och framför allt skor sig visas ”paparazzi-aktiga” bilder på ofta groteska skodon, med mycket underhållande bildtexter. Kanske inte så snällt, men då skornas ägare aldrig syns överhuvudtaget är det ingen som tar illa vid sig.

 

 

Tidigare inlägg med Instagram-tips finns här: Del 1, del 2, del 3.