Om en dryg månad är det dags för Shoegazing Super Trunk Show i Stockholm. Tyvärr har en av utställarna, franska Septieme Largeur, fått förhinder och tvingats ställa in sitt deltagande. Lyckligtvis har vi en riktigt fin ersättare i spanska Yanko.

 

Det var de två grundarna Marcos Fernandez och Mathieu Preiss som skulle kommit till Stockholm med Septieme Largeur den 10 september. Nu är de två tvungna att befinna sig på annat håll, och det har inte gått att lösa med annan personal då deras butiker i Paris i så fall skulle stå underbemannade. Tråkigt, vi hade sett fram emot att ha SL på plats, men inte mycket att göra åt, vi får se till nästa år istället.

 

Ljusbrun derby från Yanko.

Ljusbrun derby från Yanko.

 

Vi är däremot väldigt glada att vi kunnat få in spanska Yanko i uppställningen istället. Som kanske bekant saluförs märket i Norden av webbshopen Skolyx, och det är genom dem som Yanko kommer finnas representerat. Yanko är ett Mallorca-baserat företag som grundarna till både Carmina och Meermin jobbade för tidigare. De tre olika företagen har dock ingenting gemensamt med varandra numera. Så sent som på 80-talet var Yanko en gigant inom skovärlden, och tillverkade över en miljon par om året (som jämförelse tillverkar dagens kvalitetsskojätte, Allen Edmonds, omkring en halv miljon par om året). 90-talet innebar dock en stark backlash, och företaget gick sedermera i konkurs. Yankos konkursbo köptes 2007 upp av affärsmannen Antonio Llobera som hade god erfarenhet av skobranschen, och han har sakta men säkert byggt upp företaget igen och deras skor har idag ett mycket gott rykte som oerhört prisvärda.

 

Undersidan på Yankos skor, med stängd kanal och välvd midja.

Undersidan på Yankos skor, med stängd kanal och välvd midja.

 

Yankos skor börjar på 2 595 kronor, vilket är ett riktigt bra pris för den kvalitetsnivå skorna håller. Man kan dessutom beställa MTO för ett pristillägg på 600 kronor, och de har en patineringsservice för ytterligare 500 kronor. Stora möjligheter att skapa sin drömsko, med andra ord. Till super trunken kommer Yanko och Skolyx ha med sig ett stort antal modeller att visa upp, både från deras standarbutbud och exempel på MTO-modeller, även en hel del damskor. De kommer ha full uppsättning av tre läster (915, 961 och 962) för utprovning av storlekar, samt 60-70 par för direktförsäljning på plats. Alla modeller och storlekar som Skolyx har i lager kan dock beställas vid eventet och levereras då ett par dagar senare, den 13-14 september. Man kommer främst att ta betalning med Swish, men även kortbetalning är möjlig. Har man frågor om någonting, kontakta info@skolyx.se. Man kan läsa mer om Yanko i den här recensionen (även om en del info där är gammal).

 

Handmålad med Skolyx patineringsservice, där Nikas Nordin målar.

Handmålad med Skolyx patineringsservice, där Nikas Nordin målar.

 

Om det är någon som lyckats missa informationen om höstens stora skotillställning kommer här en snabb sammanfattning. Det är den 10 september som vi samlar Yanko då tillsammans med MeerminVass, Hiro Yanagimachi och Roberto Ugolini ihop med eventets partners Brunngård, Oppermann London och Frank Clegg på Scandic Anglais mitt i Stockholm. Ställer ut gör också Gaziano & GirlingItaligente och Sveriges Skomakarmästarförbund plus att Michael Håkansson målar patina live. På scen blir det skoreparationsskola med Skomakeri Framåt, SM i skoputsning i samarbete med Brunngård där 1:a pris är skor från Loake, och öppen frågestund med folk från skobranschen: Daniel Wegan från Gaziano & Girling, bespokeskomakaren Janne Melkersson, och Skoaktiebolagets grundare Patrik Löf . Det är en VIP-öppning på morgonen för föranmälda (FULLT), vi bjuder på mingeldryck sen eftermiddag för anmälda, och på kvällen håller vi en middag med alla deltagare och där ni besökare också är mer än välkomna att delta. Kom ihåg att sista anmälningsdag för dessa är 25 augusti. Mer info om allt finns i inbjudan.

 

Fin tassel loafer.

Fin tassel loafer.

Semi brogue i mellanbrunt med röda toner.

Semi brogue i mellanbrunt med röda toner. Alla bilder: Skolyx