I våras lanserade brittiska Church’s en ny premiumlinje, tänkt att ta upp matchen med Edward Green, John Lobb Paris och Gaziano & Girling. Här en närmre titt på Crown Collection.

 

Anrika Church’s har i skonördskretsar varit ett omdiskuterat ämne alltsedan italienska Prada köpte upp märket för ett antal år sedan. Allt från att märket numera bara är skit till att det är precis lika bra som innan har proklamerats. Jag upplever att märkets Northampton-producerade Custom Grade-skor är i princip vad de alltid varit, men att problemet varit dels att man för vissa linjer valt genvägar utan att berätta om det (läs exempelvis det här inlägget) och dels lagt all utvecklingsfokus på mer modeinriktade modeller och låtit den klassiska sidan leva lite på undantag. Ett undantag var Heritage Line, ett försök till ny premiumlinje som lanserades för några år sedan och som var en ordentlig besvikelse, den var den liten, väldigt svårtillgänglig och ansågs inte vara särskilt prisvärd. Att sälja skor för 10 000 kronor utan ritsnedlagd sula exempelvis är en klar miss kan man tycka.

 

Crown Collection cap toes.

Crown Collection cap toes.

 

Nu tar märket alltså nya tag på premiumfronten med linjen Crown Collection. Redan från start är det nu ett större antal modeller som ingår i linjen, dels flera tolkningar av klassiker som den obligatoriska plain cap toe oxforden, full broguen och dubbla munkskon, men också lite mer speciella modeller. Exempelvis en wingtip double monk och min favorit som är en wholecut oxford med en dekorationssöm som görs på insidan av lädret där man handsyr så kallat skin stich, halvvägs genom skinnet, något som annars främst italienarna pysslar med. De flesta kommer i flera olika nyanser, och det är fint djup i färgen, en klart mer arbetad finish än vanliga Custom Grade. Hantverksnivån på Crown Collection är hög, med relativt smala, välvda midjor och tajt skuren klack, och denna gång ritsnedläggning. I randen ligger avlappen även här i en rits. Läderkvaliteten känns riktigt bra.

 

Fina undersidor.

Fina undersidor.

Wholecut med dekorationssöm sydd från insidan genom halva lädret.

Wholecut med dekorationssöm sydd från insidan genom halva lädret. Samma sorts söm som görs när en split toe derby sys för hand.

 

Crown Collection-modellerna görs på två olika läster, 148 och 149. Båda med rundare tåform där 149 är lite smalare mandelformad, och båda är längre och nättare i formen än vad Church’s läster vanligen är. Passforsmässigt upplevde jag vid en provning att de är relativt standard i storleken, dock med kanske aningen lägre insteg.
Priserna för Crown Collection-modellerna ligger på cirka 11 000 SEK (£1 000), några hundralappar till för modellen med handsydd dekorationssöm. Prismässigt alltså i nivå med eller över sina brittiska premiumkonkurrenter. Om Crown Collection kommer att stå sig väl mot dessa återstår att se, det är i alla fall trevligt att Church’s nu som jag upplever det gör det hela ordentligt.

 

Riktigt trevlig punched whoecut på 149-lästen.

Riktigt trevlig punched whoecut på 149-lästen, med sex snörhålpar istället för vanligare fem, vilket flera av linjens modeller har.

Wingtip double monk.

Wingtip double monk.

Här den mer traditionella tolkningen av den dubbla munkskon.

Här den mer traditionella tolkningen av den dubbla munkskon.